Sağlık Türkiye’ye ilkleri yaşattılar

Türkiye’ye ilkleri yaşattılar

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’imizin 100 yıllık tarihi boyunca çok önemli bilim insanları yetişti. Türkiye’ye ilkleri yaşatan bilim insanları, insanlığa yaptıkları hizmetlerle adlarını tarihe yazdırdı.

Türkiye’ye ilkleri yaşattılar

Nobel Kimya Odülü’nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1969 yılında mezun oldu. Daha sonra Dallas’a giderek Dallas Texas Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesin’de DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Sonraki yıllarda DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, ‘Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran’ araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü’nü kazandı. Ödüle ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görülen Sancar, daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ilgili ödüller aldı. Aziz Sancar, bilim alanında Nobel Ödülü alan ilk Türk vatandaşı olarak tarihe geçti. 

Haberin Devamı

Türkiye’ye ilkleri yaşattılar

Harvard’da bir Türk, obezitenin şifrelerini çözdü  

Sağlık alanında çalışmalarıyla öne çıkan bir diğer bilim insanımız Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Harvard Üniversitesi’nde genetik ve kompleks hastalıklar profesörü olarak görev yapıyor. Hotamışlıgil, özellikle obezite, diyabet, karaciğer yağlanması ve kalp-damar hastalıkları gibi sık görülen kronik metabolik hastalıkların temel mekanizmalarını aydınlatmaya yönelik yaptığı ufuk açan çalışmaları ile biliniyor. Bu çalışmalar, metabolik hastalıklara yaklaşımda yeni kavramlar ve tedaviye yönelik özgün girişim yöntemleri ortaya çıkardı.. Bağışıklık sistemi ile metabolizma arasındaki ilişkiyi aydınlatan çalışmaları “immunometabolizma’’ olarak adlandırılan yeni bir disiplinin doğmasında büyük rol oynadı.. Hotamışlıgil’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar sayesinde, bugün obezite; kronik, sistemik bir inflamasyon durumu olarak kabul ediliyor. 

Haberin Devamı

Medikal onkolojinin kurucularından  

Prof. Dr. Bülent Berkarda, 1932 yılında Malatya’da doğdu. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Türkiye’nin ilk medikal onkoloji bölümünü 1974’te İstanbul Üniversitesi’nde kuran onkoloji duayenidir. Onkoloji (kanser) alanında önemli çalışmalar yapan ve bu alanda öncü bir hekim olan Berkarda, kanserle mücadeledeki çalışmaları nedeniyle çeşitli ödüllerle onurlandırıldı. 

Yazarlar