Sağlık Üretrit Nedir, Neden Olur? Üretrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üretrit Nedir, Neden Olur? Üretrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

03.04.2021 - 17:02 | Son Güncellenme:

Üretrit, günümüzde insanların şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla bakterilerin neden olduğu enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan üretritin sıklıkla cinsel yolla bulaş durumunun söz konusu olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Üretranın iltihabi durumu olarak açıklanan üretrit tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa dair detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlere özel Üretrit nedir, neden olur? Üretrit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Üretrit Nedir, Neden Olur Üretrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 İdrar yollarında herhangi bir tahriş olması veya enfeksiyon riski bulunması ciddiye alınması gereken bir husustur. Bu gibi nedenlere bağlı olarak büyük ölçüde rahatsızlık doğuran ağrılı bir hastalık olarak üretrit ortaya çıkabilmektedir. Genellikle kadınlarda görülen üretrit, can yakma durumu söz konusu olan ve uzun süren bir hastalıktır. Bu hastalığa bağlı olarak kişilerde sıklıkla idrar yapma isteği oluşmaktadır. İdrar yapmak ise ağrılı bir durum olmaktadır. İlk başlarda ağrı kendini belli etmeyebilse de sonraki zamanlarda bir anda artış gösterebilmektedir. Tıbben tedavisi gereken bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

 Üretrit Nedir?

 İdrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretranın itihabına üretrit denilmektedir. Üretrit bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonu ile aynı değildir. Üretrit, idrar yollarının iltihabı iken idrar yolu enfeksiyonu idrar yollarının enfeksiyonudur. Benzer semptomlar görülebilse de üretritin altında yatan nedene göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

 Her yaştan insanda kadın veya erkek ayrımı olmaksızın görülebilir. Ancak kadınlarda üretrit geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu saptanmıştır. NSÜ (Non-spesifik üretrit) veya NGÜ (Non-gonokoksik üretrit) adı da verilmektedir.

 Üretrit Neden Olur?

 Üretrite deriden üretraya giren bakterilerin neden olduğu enfeksiyon sebep olmaktadır. Yaygın olarak üretrit yapan bakteriler şöyledir:

Haberin Devamı

 - E.Coli ve dışkıda bulunan diğer bakteriler

 - Cinsel yolla bulaşan ve bel soğukluğuna sebep olan Gonokok

 - Cinsel yolla bulaşan ve klamidyaya sebep olan Chlamydia trachomatis

 - Herpes simpleks virüsü (HSV-1 ve HSV-2)

 - Cinsel yolla bulaşan tek hücreli organizma olan Trichomonas

 Üretrit Belirtileri Nelerdir?

 - İdrar yaparken ağrı duyma

 - Sık sık ya da acil idrara çıkma ihtiyacı hissetmek

 - İdrara çıkma zorluğu

 - İdrar yapamadığında kaşıntı, ağrı ya da rahatsızlık hissetmek

 - Cinsel ilişki sırasında ağrı

 - Üretral açıklıktan ya da vajinadan boşalma

 - Erkeklerde meni ya da idrarda kan görülmesi

 Üretrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Üretrit tedavisinde kullanılan antibiyotikler ile bakterilerin neden olduğu bu hastalık başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Genel olarak üretrite neden olan organizma tam olarak tanımlanamamaktadır. Bu hallerde doktorlar mevcut olabilecek enfeksiyonu tedavi etmesi muhtemel bir ya da daha fazla antibiyotik reçete edebilmektedir. Akut üretrit ve kronik üretrit olarak iki tipi vardır. Kronik üretrit 6 haftadan uzun sürerken akut üretrit, 1-6 haftadan kısa sürmektedir.

Yazarlar