Sağlık Vajinal Kuruluk (Vajinismus) Nedir? Vajinal Kuruluk Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal Kuruluk (Vajinismus) Nedir? Vajinal Kuruluk Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

15.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:

Tıpta kadınlarda görülebilecek pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de vajinismus adı verilen vajinal kuruluktur. Vajinal kuruluk günümüzde pek çok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu durum bayanları oldukça rahatsız etmektedir. Peki vajinal kuruluk (vajinismus) nedir? Vajinal kuruluk neden olur, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere vajinal kuruluk rahatsızlığı hakkında merak edilenleri derledik.

Vajinal Kuruluk (Vajinismus) Nedir Vajinal Kuruluk Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır

Vajina 8-10 santimetre uzunluğunda bir bağ ve kas grubundan oluşmaktadır. Vajinal rahatsızlıklardan olan vajinal kuruluk kadınların çok sık rastladığı sağlık problemlerinden birisidir.

Haberin Devamı

Vajinal Kuruluk (Vajinismus) Nedir?

Vajinal kuruluk vajinanın cinsel ilişki esnasında yeterince ıslanmaması ve kayganlaşmasının normalden daha az oluşması halidir. Kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyen vajinal kuruluk sık rastlanılan bir hastalıktır. Fakat bu hastalığının tedavisinin yapılması mümkündür.

Vajinanın bir diğer özelliği ise giriş kısmında bulunan salgı yapıcı bezler olmaktadır. Vajinada bulunan bu bezler arasında en sık olarak bilinenler giriş kısmında alt kısımda sağ ve solda bulunan bartolin bezleri ile birlikte üstte idrar deliğinin çevresinde yayılım gösteren skene bezleridir.

Her iki bezlerinin özelliği cinsel ilişki sırasında bu bölgede kayganlık sağlamaktadır. Bu salgının sağlanmaması durumunda ise vajinal kuruluk meydana gelmektedir. Vajina kuruluğu söz konusu olduğunda ilişki esnasında ağrı, yanma ve kanama gibi sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

Vajinal Kuruluk Neden Olur?

Vajina salgıları vajina duvarını yağlar ve cinsel ilişki esnasında sürtünmeyi azaltır. Östrojen hormonu vajina yağlanması ve nemli kalmasının hormonudur. Menopoz döneminde östrojen eksikliği olacağı için vajina salgı bezleri de azalmaktadır.

Bir kadının yaşının ilerlemesi ile birlikte vajinal duvarlarında incelmeler yaşanır. Bu da nem salgılayan daha az hücre anlamına gelmektedir. Bu durum vajinal kuruluğa neden olmaktadır. Kadınlardaki hormonal değişiklikler vajinal kuruluğun en büyük nedenidir. 

Vajinal Kuruluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal kurulukta tedavi yöntemleri kayganlaştırıcı ve nemlendirici jel veya kremler olabilir. Bu kremlerin ve jellerin vajinal kuruluğu azaltmaktadır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının olma olasılığını da azaltmaktadır.

Vajinal kuruluk tedavisinde doktorlar ilaç tedavisine de başvurulabilir. Doktorun östrojen eksikliğine bağlı vajina kuruluğu tedavisi için bir tablet, krem veya halka şeklindeki ilaç formları verebilir. Bu ilaçlar ağızdan veya vajina yolu ile kullanılabilen tabletlerdir. 

 

Yazarlar