Editörün Seçtikleri Vergisiz şöhret

Vergisiz şöhret

11.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergisiz şöhret

Vergisiz şöhret

İSTANBUL Defterdarlığı'nca açıklanan "vergi listesi", ünlü yıldızların vergilerinin şöhretleri kadar büyük olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi! `Nostalji' albümleriyle yakaladığı başarı, Muazzez Ersoy'u, ödediği 55 milyar 158 milyon lira vergiyle şarkıcı, manken ve televizyon yıldızları arasında rekortmen yaptı. 100 kişilik vergi rekortmenleri listesinde, reklam ve TV yıldızları Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yılmaz Erdoğan, Mehmet Ali Erbil, Arzum Onan, Şener Şen, Uğur Yücel, Yonca Evcimik, Ali Uyandıran, Yıldırım Memişoğlu (Ali Desidero), Önder Açıkalın (Bay Teessüf), Barış Manço, Demet Akbağ, Yasemin Yalçın, Şevket Altuğ; şarkıcılar Harika Avcı, Rafet El Roman, Coşkun Sabah, Ufuk Yıldırım, Ercan Saatçi, Songül Karlı, Hilal Özdemir, Bendeniz, Kenan Doğulu, Safiye Soyman, Ferda Anıl Yarkın, Yeşim Salkım, Pınar Aylin, Ahmet Kaya, Sertab Erener, Levent Yüksel, Nazan Öncel, Ayşegül Aldinç, Seren Serengil, Demet Sağıroğlu, Ayhan Aşan, Ayşe Tunalı, Seden Gürel, Emrah, Emel Müftüoğlu ve Müslüm Gürses gibi birçok ünlünün adı yok. Bu ünlülerden bir kısmı şirket sahibi ya da ortağı olduğunu, o nedenle "kurumlar vergisi" ödeyeceklerini bildirdi.
Nükhet Duru: "Listede niye adım yok bilmiyorum. Ama 7 milyar vergi ödedim.
Perran Kutman: "Listede adımın olması lazım. Sanıyorum 15 milyar civarında vergi ödedim!"
Sibel Can: "Hakan'la ikimiz 2.5 milyar gelir vergisi ödedik. Şirketim var. Ayrıca kurumlar vergisi de ödeyeceğim.
Hilal Özdemir: "Geçen yıl hiç çalışmadığım için hiç vergi veremedim. TV çekimleri oluyor. Onlardan da para almıyorum."
Yeşim Salkım: "Listede adım yok. Nedeni şu; Devlet bana borçlu. Çünkü, iş yaptıklarım benim adıma o kadar çok stopaj ödemiş ki, benim ödediğim KDV'ler bile fazladanmış. Şimdiye kadar hayat standartı üzerinden vergi ödüyorum. Artık şirket kurdum. Kurumlar vergisi ödeyeceğim."
Yonca Evcimik: "Listede adım yok. Çünkü, kurumlar vergisi mükellefiyim. 3 milyar 100 milyon lira kurumlar vergisi ödeyeceğim. Keşke her sanatçı benim gibi gerçek kazancını beyan etse."
Kenan Doğulu: "Kardeşimle ortak bir şirketimiz var. O yüzden kurumlar vergisi mükellefiyim. Ne kadar vergi ödeyeceğim bu ay sonunda belli olacak."
Ahmet Kaya: "Listede adım mı yok!.. 1 milyar civarında vergi vermiş adamım ben. Muhasebecimi arayın, kesin rakamı söylesin."
Maliyeciler, sanatçıların bir kısmının şirket kurarak "gelir vergisi" yerine "kurumlar vergisi" ödemesinin nedenini şöyle açıkladı:
"Bu yolla sanatçılar, gerçekte varolmayan bazı giderlerini belgelendirerek (!) vergiden düşüyor. Daha az vergi ödüyorlar. Şirket kurmalarının bir başka avantajı da, o yıl hiç para kazanmamış ya da çok az kazanmış olsa bile, devletin belirlediği `hayat standartı' üzerinden vergi vermek zorundalar. Şirket kurarak, bu zorunluluktan kurtuluyorlar."

Yazarlar