Sağlık Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir? Yağ Bezeleri Ağrı Yapar Mı, Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir? Yağ Bezeleri Ağrı Yapar Mı, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 16:59 | Son Güncellenme:

Yağ bezeleri vücudun herhangi bir bölgesinde sıklıkla oluşabilecek bir sağlık problemidir. Günümüzde yağ bezesi bulunan kişiler bu bezelerin nasıl geçeceği hakkında pek çok araştırmalar yapmaktadır. Çeşitli boyutlarda oluşabilen yağ bezelerini uzman hekimler tarafından alınabilmektedir. Peki yağ bezesi (lipoma) nedir? Yağ bezeleri ağrı yapar mı, nasıl tedavi edilir? Sizlere yap bezelerinin tedavisi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir Yağ Bezeleri Ağrı Yapar Mı, Nasıl Tedavi Edilir

Tıp dilinde lipom olarak bilinen ya bezeleri vücut üzerinde herhangi bir bölgede oluşabilen içi yağ dolu tümör benzeri oluşumlardır. Dışarıdan da görülebilmesi nedeniyle kişileri oldukça rahatsız etmektedir. 

Haberin Devamı

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Yap birikimlerin vücudun altında yerleşerek kapsül şeklinde sarılması durumuna yağ bezesi oluşumu adı verilmektedir. Basit bir tümör şeklinde adlandırılan bu bezeler genellikle iyi huylu olmasına karşın kişileri estetik açıdan rahatsız etmektedir. Genellikle yüz, omuz çevresi, genital bölge ve saç derisinde görülen yağ bezeleri yumuşak bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda yağ bezeleri dokunulduğu uzman hareket ediyormuş gibi bir his vermektedir. 

Her yaşta görülebilen bir durum olan yağ bezeleri çocuklarda sık rastlanmamaktadır. Deri ile bütünleşik bir yapıda olmayan lipoma adı verilen yağ bezeleri hekimler tarafından kolaylıkla alınabilmektedir.

Yağ Bezeleri Ağrı Yapar mı?

Haberin Devamı

Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler. Fakat bu bezelerde belirli bir süre sonra ağrı oluşması durumu bezenin tıbbi müdahale gerektiğinin işareti olabilir. Özellikle büyümesi cerrahi operasyonlara sebep olabilmektedir.

Yağ Bezeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezelerinin çoğunluğu iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat sırt bölgesinde çıkan yağ bezelerinin baskı alması durumunda veya herhangi bir darbe alması durumunda enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda kaşıntı, kızarıklık ve ağrıları oluşmaktadır. 

Tüm bu durumlarda yap bezelerinin hekimler tarafından alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırma işlemi ufak bir operasyon ile gerçekleşmektedir. Bu operasyon lokal anestezi ile yapılır ve genellikle yarım saatten daha kısa sürede gerçekleşir. Hastanede kalınması gerektirmeden kolayca yapılan bu işlem sonrasında kişiler normal hayatlarına hemen dönebilirler. 

 

Yazarlar