Sağlık Yenidoğan Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Gıda Alerjisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yenidoğan Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Gıda Alerjisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

09.03.2021 - 13:16 | Son Güncellenme:

Yenidoğan bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir? Bebeklerde gıda alerjisinde nelere dikkat edilmelidir? Yenidoğan bebeklerde besin alerjisi ciddi rahatsızlıklara sebep olur mu? Bu durum bebekleri nasıl etkiler? Sizin için yenidoğanlarda besin alerjisine ait detayları derledik.

Yenidoğan Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir Bebeklerde Gıda Alerjisinde Nelere Dikkat Edilmelidir

 Bir gıda alerjisi, normalde zararsız olan gıdaya bağışıklık sisteminin aşırı tepkisidir. Bu reaksiyon anında veya gecikmeli olabilir. Çocukların yaklaşık %6-8'inin gıda alerjisi vardır. Yer fıstığı alerjisi tek başına yeni yürümeye başlayan çocukların %1 ila 2'sini etkiler.

Haberin Devamı

 Yani Doğan Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

 Bebek tamamlayıcı yiyecekleri yaklaşık 6 aydır yemeye fiziksel olarak hazırdır. Ek olarak, uzmanlara göre tamamlayıcı gıdaların erken başlatılması yani 4 aylıktan önce alerji riskini artıracaktır. Ancak uzun zamandır tavsiye edilenin aksine bazı besinlerin 6 aydan fazla verilmesinin geciktirilmesi alerji oluşumunu engellemeyecektir. Alerjenik gıdaların daha sonra kullanılmasının çocuğu daha sonra alerjilerden koruyacağını gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine riski artırabilir.

 Bebeklerde atopik egzama olarak tezahür edebilirler. Bebeklerin % 20'sinde egzama vardır. Bebeğiniz yemek yedikten sonra kurdeşen veya şişlik yaşarsa, doktorunuzdan veya çocuk doktorunuzdan çocuğun ne yediğini söyleyen bir randevu almalısınız. Sizi, çocuğunuza deri testleri, hatta kan testleri yapacak bir alerjik uzmana yönlendirecektir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde Gıda Alerjisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Balık veya yumurta akı gibi alerjenik bir gıda sunmak için belirli bir yaşa kadar beklemeyi artık önermiyor. Bu öneri, aynı zamanda, aile üyelerinde halihazırda alerjisi olanlar gibi, alerji geliştirme riski taşıyan çocuklar için de geçerlidir. Bununla birlikte, bu çocukların ebeveynleri, bir sorun durumunda nasıl tepki vereceklerini bilmek ve böylece daha fazla güvence almak için durumu doktorlarıyla tartışmalıdır.

 Bununla birlikte, alerjik reaksiyon durumunda sorumlu yiyeceği tespit edebilmek için önlemler alabilirsiniz. Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, her seferinde yalnızca bir yiyecek verdiğinizden emin olun. 5 ml püre ile başlayın ve miktarı yavaş yavaş artırın. İlk kez yerken çiğ yiyecek verilmesi tavsiye edilmez.

 Yemek pişirmek, yiyeceklerin, özellikle meyve ve sebzelerin alerjik etkisini azaltır. İlk başta, ona birden fazla alerjen içeren yiyecekler vermekten kaçının ve yeni bir yiyecek sunmadan önce 3 ila 5 gün bekleyin. Bu şekilde, çocuğunuzun alerji semptomları varsa, nedenini öğrenebilirsiniz.

Yazarlar