Çantanızdaki ped yanlışlıkla birileri tarafından görülürse, yerin dibine girmeniz ya da hormonal değişikliklerin de desteği ile zırıl zırıl ağlamanız yersiz.

Ataerkil sistemler tarafından yönlendirilen tüm büyük dinler, istisnasız, bir kadının adet döngüsü hakkında çok ilkel inançlara ve adet gören kadınlarda ağır kısıtlamalar ve sınırlamalara sahip. Üstelik zamanla bu durum kadınlar ve kendi güçleri arasında da ayrıma yol açmış bulunmakta…

Ortak tabulardan biri kadınların bu dönemde temiz ve saf olmadıkları ve bu yüzden bunu gizli saklı, belli etmeden yaşamaları gerektiğidir. Sonuç olarak da kadınlar küçük yaşlarından itibaren bu dönemleri utanç, suçluluk ve rahatsızlık duyarak geçiriyor.

Haberin Devamı

Halbuki ataerkil sistemlerin toplumsal normları yönetmeye başlamadan önceki zamanlara dönüp bakarsak, kadınlar ve regl saygı görmüş ve hatta onurlandırılmıştır.

Regl olan kadınların güçlerinin, sezgilerinin ve hassaslıklarının doruk noktasında olduğuna inanılırdı. Hatta Amerika’nın yerli kültürleri, bu dönemlerde kadınlardan sosyal problemleri çözümlemek ve topluluğa yol göstermeleri için yardım isterdi. Eski Yunanlarda ise nitrojen bakımından zengin olan bu kan tarımda gübre olarak kullanılıyordu.

Regl olan kadına yönelik bir tecrit ritüeli yaşanması toplumların ‘gelişirken’ nasıl şekil değiştirdiğine en güzel örnek.

İtalya’da makarna sosu yapmamaları gerekiyor mesela;

Nepal’de ise yemek yapmalarına zaten izin verilmeyen kadınlar ahırlarda geceliyor.

Yakın geçmişte İngiltere’de adet gören kadınların ekmek yapmada kullandığı hamurun kabarmayacağına inanılıyordu.

İlk kez 1896’da piyasaya sunulan hijyenik pedlere hiç talep gösterilmemesinin sebebi de ilginç. Ürünün reklamının yapılmasının uygunsuz bulunması… Bugün reklamları ülkemizde hala eleştirilebilinen hijyenik pedler de amacını aşıyor ve kadınlara çiçek bahçeleri vaat ediyor.

Bu doğal döngü için neredeyse özür dileyecek kadınlar var!

Bunda utanılacak, sakınılacak bir şey yok bayanlar:

Adet görmek, en basit haliyle kadın vücudunun üremeye elverişli olduğunu,

işlerin yolunda gittiğini, doğurganlığın süregeldiğini gösterir.

Yani çantanızdaki ped yanlışlıkla birileri tarafından görülürse, yerin dibine girmeniz ya da hormonal değişikliklerin de desteği ile zırıl zırıl ağlamanız yersiz.

Haberin Devamı