Yaşam Ressam Metin ASAĞ hukuk savaşını kazandı

Ressam Metin ASAĞ hukuk savaşını kazandı

30.10.2014 - 11:09 | Son Güncellenme:

Ressam Metin Asağ, Ressam İsmail Acar tarafından yapılan haksız itham ve saldırıların tespiti ve maddi,manevi tazminat talebi davasında açtığı 100 bin tl'lik tazminat davasında 10.000 tl'lik manevi tazminat kazandı.

Ressam Metin ASAĞ hukuk savaşını kazandı

2011 yılının en En çok konuşulan sanat etkinliği ve tartışılan sergisi ,Toprak Sanat Galerisi’nin İstanbul Lale Festivali Kapsamında 20 Nisan 2011-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlediği METİN ASAĞ’ın “OTTOMAN TULİP” Resim sergisi öncesi “ÇİNİLİ LALE” İsimli çalışması hakkında İSMAİL ACAR tarafından yapılan iddia ve karalamalar nedeniyle;İSTANBUL 2 FİKRİ ve SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ 2011’de açtığı dava olmuştur.
Yaklaşık 3 yıldır süren dava 11.celsede karara bağlandı. İstanbul 2 Nolu Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi ’nde görülen son celsede hâkim Canan Küçükali tarafların tüm delillerinin toplandığını belirterek, İsmail Acar’ın Metin ASAĞ’a 10,000tl’lik manevi tazminat ödemesine ve eserin Asağ’a ait olduğuna karar verdi,alınan kararda ;
• İsmail Acar tarafından “ÇİNİLİ LALE ve Ressam METİN ASAĞ” hakkında yapılan iddia ve karalamaların gerçeğe ve hukuka aykırı olduğu, ÇİNİLİ LALE eserinin Ressam Metin ASAĞ’a ait olduğu mahkeme kararıyla tespit ve tescil edilmiştir.
• İsmail Acar’ın iddia ve karalamalarının hukuka aykırı olması nedeniyle Ressam Metin ASAĞ’a 10.000 TL MANEVİ TAZMİNAT ödemesine karar verilmiştir,denildi
Bu karar hakkında açıklamalarda bulunan Ressam Metin ASAĞ şunları söyledi: “İstanbul (2) Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi,Türk hukuk sistemimize geçecek çok önemli bir kararla ,Ülkemizde bir ilke imza atmıştır. "İsmail Acar tarafından yapılan haksız itham ve saldırıların tespiti ve maddi,manevi tazminat talebiyle"açtığımız dava nihayet bugün karara bağlanmıştır. Bugüne kadar RESİM SANATI adına açılmış hiçbir dava bu kadar net sonuçlanmamıştır ve "İsmail Acar'ın yaptığı davranış ve iddiaların Hukuka aykırı olduğu mahkemece tespit edilmiştir. Ayrıca bu karar bundan sonra oluşabilecek hukuksuzluklara karşı örnek olacaktır,sonucu benim açımdan maddi değerinden ziyade İsmail ACAR'ın hukuksuzluğunun tespiti,eserin bana ait olduğunun mahkemece kanıtlanması benim için çok anlamlıdır, Mücadelemizde bizlere destek veren savunmamızı üstlenen Eltutan Fikri Mülkiyet Hizmetleri Hukuk Bürosu (Av.Murat ELTUTAN )mahkememize teşekkür ediyorum.." diye konuştu.
Asağ’ın , maddi açıdan zarar ettiğini belirten avukatları kazanılan bu mahkeme ile manevi açıdan sanatçının teselli bulduğunu belirtirken ,Mahkeme kararı ile Davalı taraf, yani İsmail ACAR ve çelişkili iddialarının esasının çürütülmüş olduğunu ,belirttiler.
Ressam Metin ASAĞ Kimdir ?
1992 yılından itibaren sanatta doğu-batı sentezi üzerinde çalıştı.
Sergileri yurtiçi ve yurtdışında ilgiyle izlenen,eserleri özel kolleksiyoner ve galerilerde bulunan sanatçının, türk sanatı,hat,tezhip,çini,minyatür,mozaik gibi Saray ve Müzelerdeki eserlerin form, desen,renk özellikleri üzerine çalışmalar yaptı.Eserlerini tarihi iç mekanlar İstanbul, Ayasofya,saray işlemeleri,sultan portreleri,kaftan,ferman,taht,tuğra,miğfer konuları ile birlikte,Türk İslam Sanatları,Anadolu Medeniyetleri,Mezopotamya Krallığı,Eski Mısır , Antik Yunan ,Bizans ve Roma gibi Doğu – Batı uygarlıklarını içine alan temalar ışığında yapmaktadır. Sanatçı İstanbul'da yaşamakta ve çalışmalarını burada sürdürmektedir

Yazarlar