Sağlık Sertap Erener'in başlattığı telomer tedavisi nedir, ne işe yarar?

Sertap Erener'in başlattığı telomer tedavisi nedir, ne işe yarar?

30.10.2017 - 11:06 | Son Güncellenme:

Sertap Erener'in geçtiğimiz günlerde telomer tedavisi gördüğü ortaya çıktı. Sertap erenerin gördüğü telomer tedavisi nedir, telomer tedavisi 100 yaşına kadar yaşatabiliyor mu? Tüm soruların cevaplarını haberimizin detayında öğrenebileceksiniz.

Sertap Erenerin başlattığı telomer tedavisi nedir, ne işe yarar

Sertap erenerin geçtiğimiz günlerde telomer tadavisi gördüğü ortaya çıktı. Kulağından kan aldırıp yüzüne enjekte ettiren, prp tedavisi nedir henüz bilinmiyorken sertap erener bu tedavileri yakından takip ediyor ve yaptırıyordu.

Haberin Devamı

Tıpta ilerlemeyi yakından takip eden Sertap Erener'in dünyada sadece birkaç kişi tarafından uygulanan telomer tedavisine başladığı ortaya çıktı. Peki Sertap Erener'in gördüğü telomer tedavisi nedir, telomer tedavisi ne işe yarar gibi soruların cavaplarını birazdan öğreneceksiniz.

Sertap Erenerin başlattığı telomer tedavisi nedir, ne işe yarar

Sertap erenerin gördüğü telomer tedavisi nedir?

Telomer tadavisi, hücrelerde bulunan salmarlara verilen addır. Bilindiği gibi hücreler bölünerek çoağalırlar. Hücreler her bölündüğünde ise telomerler sürekli kısalır. Telomerlerin kısalması yaşlanmayı hızlandırır. Telomer tedavisinde de, bu hücrelerin kısalmasını engellemek amacı yatmaktadır.

Telomer nedir?
Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar.

Haberin Devamı

Telomer neden kısalır?
Telomer kısalması yaş ilerlemeye başladığında kendiliğinden ağır ağır gelişen bir oluşumdur. Ancak sigara kullanımı, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme gibi alışkanlıklar telomer kısalmasını hızlandırmaktadır.

Telomer nasıl uygılanıyor?
Telomer testinde telomer boyu PCR yöntemiyle ölçülür. Telomer boyunun uzun çıkması kişinin biyolojik yaşının kronolojik yaşından daha uzun olduğunu, diğer bir deyişle kişinin yaşlanma hızının az olduğunu gösterir. Telomer boyunun zaman içindeki değişimi ölçülerek kişinin yaşıtlarına oranla daha mı hızlı, yoksa daha yavaş mı yaşlandığı hesaplanabilir. Telomer boyu kısalmasını önleyen tedavilerle yaşlanma yavaşlatılabilir.

Telomer tedavisine nasıl başlanıyor?
Telomer tedavisi gören kişiler, doktor ve diyetisyen eşliğinde bu duruma başlıyorlar.doktorlar, doğru beslenme, yaşam tarzı ve zihin yapısına kavuştuklarında, telomer boylarında meydana gelen değişikliği ölçüp takip ediyorlar.

Sertap Erenerin başlattığı telomer tedavisi nedir, ne işe yarar

Böylelikle verilen sağlıklı beslenme yöntemleriyle telomer boyunun uzyıp kısalmasını takip ederek, nerde doğru nerde yanlış yaptıklarını takip edebiliyorlar.

Beslenme düzeni bozuk olan kişilerde ise anti-oksidan takviyesi yapılıyor. Kişinin ihtiyaçlarına ve hedefe yönelik olarak verilen antioksidan yaşlanmayı geciktirerek telomer tedavisini daha etkili bir hale getiyor.

Haberin Devamı

Peki tedazvi görmeden telomer boyu uzatılır mı?

Uzmanlar sağlıklı beslenme ve çeşitli vitaminlerin alımıyla telomer boyunun uzayabileceğini söylüyorlar. Uzmanlara göre telomer boyu ne kadar uzarsa sağlıklı ve uzun yaşamakta o kadar mümkün oluyor.

Çalışmalar, yeterli C, D ve Evitamini, omega-3 yağ asitleri, resveratrol alımıyla telomer boyunun uzunluğu arasında doğru orantı olduğunu gösteriyor.

Yazarlar