Bilim Çiller neden oluşur?

Çiller neden oluşur?

11.08.2020 - 13:10 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında bolca güneşe çıktıktan sonra yüzümüzde kızıl küçük lekeler oluşur. Bazılarımız da yok denecek kadar azken bazılarımızın tüm yüzü bu lekelerle dolu olur. “Nereden çıktı bunlar?” dediğini duyar gibiyiz.

Çiller neden oluşur

 Bu lekelerin adı çilmiş. Birçok insanda görülen bir cilt sorunu olarak bilinirmiş. Genelde güneşe çıktıktan sonra daha koyulaşır ve belirgin hale gelirmiş. 

Haberin Devamı

Çillerimiz vücudumuzda yer alan melatonin adlı maddenin artması sonucu ortaya çıkarmış. Genelde beyaz tenli kişilerde daha çok görülürmüş.

Yüz, omuz, boyun ve sırt bölgelerinde sıklıkla görülen çillerimiz, melatonin adlı maddenin artarak belirli bölgelerde yoğunlaşmasıyla ortaya çıkıyormuş. Ne kadar ilginç değil mi? Herhalde vücut güneşin ışınlarına karşı korumaya geçiyor.

Çoğumuzda çıkabilen çil, acı ya da rahatsızlık veren bir cilt hastalığı değilmiş. Hatta çoğu insan bu görüntüyü severmiş. Yüze renk ve sevimli bir ifade kattığını düşüneler bile varmış. Eğer sen çillerinden hoşlanıyorsan ne güzel ama bu görüntü seni rahatsız ediyorsa sana birkaç tavsiye verebiliriz.

1. Öncelikle güneşe çıkmadan önce korunmalı; şapka takmalı ve güneş koruyucu sürmelisin.

Haberin Devamı

2. Var olan çillerini yok etmek istiyorsan da bir dermatoloğa görünmeli onun tavsiyelerini dinlemelisin.