Bilim ve Çocuk Fosil nasıl oluşur?

Fosil nasıl oluşur?

09.12.2020 - 09:45 | Son Güncellenme:

Fosil denilince genelde aklına dinozor ve eski zamanlarda yaşamış canlılar geliyor değil mi? Peki, yüz milyonlarca yaşamış bir canlının izleri günümüze kadar nasıl kalabiliyor?

Fosil nasıl oluşur

Genelde bir canlı öldüğü zaman çürümeye başlar ve bir süre sonra ondan hiçbir iz kalmazmış. Bazı durumlar hariç! Bazı durumlarda o canlı yüzlerce yıl sonrasına kadar izlerini sürdürebilirmiş.

Haberin Devamı

Fosilleşme adı verilen bu durum sayesinde izleri kalabilen canlılarda görülen en yaygın fosilleşme türü permineralizasyonmuş. Bu fosilleşme türünde öle canlının üzeri kısa bir süre sonra çamur ya da kumla örtülürmüş. Fosilleşme için en uygun yerler denizlermiş çünkü karadan denize gelen tortullar denizin tabanında ölmüş olan canlının üzerini hızla örtermiş.

Canlıların organik olan yumuşak dokuları hızla yok olsa da inorganik olduğu bilinen kemik ve kabuk kısımları çürümez üzerleri bu tortullarda kaplanırmış. Tortullar arttıkça kemik ve kabuklarla birlikte katılaşırmış. Suyun içerinde çözülmüş olarak bulunan kalsiyum, demir ve silisyum gibi mineraller de bu ölü dokudaki boşluklara dolar ve kristalleşirmiş. Böylece bu canlı beden yıllarca o şekilde kalabilirmiş.