Doğa Arılar peteklerini neden altıgen yaparlar?

Arılar peteklerini neden altıgen yaparlar?

27.04.2020 - 18:37 | Son Güncellenme:

Doğada yaşayan her canlının farklı farklı özellikleri var. Bu özellikleri, bazen çok şaşırtıcı olabiliyor. Yaşayan en zeki canlı, insan olarak kabul edilse de bazı hayvan dostlarımızın sahip olduğu küçücük bir özellik ağzımızı açık bırakabiliyor.

Arılar peteklerini neden altıgen yaparlar

Araştırmacı muhabirlerimizden yeni aldığımız bir bilgiye göre arılar ürettikleri bal peteklerini hep altıgen olarak yaparmış. Peki arılar peteklerini neden altıgen yaparlar acaba?

Haberin Devamı

Öncelikle biraz petekten bahsedelim. Eğer bir bal peteğini incelersen cetvelle çizilmiş gibi düzgün olduğunu görebilirsin. Bilim insanları bu bal peteklerine kafayı takmış ve neden altıgen olduğunu şu şekilde çözmüş.

Kapalı bir alanda en fazla malzeme koyacak yeri en az ham maddeyle üretmek için orayı altıgen şeklinde inşa etmeliymişiz. Eğer arı kardeşlerimiz altıgen yerine mesela silindir tercih etselerdi aralarda kullanılmayan alanlar kalacak ve daha az bal toplayabileceklerdi.

Yer kaybetmemek için peteklerini üçgen ve dörtgen şekilde de yapabilirlerdi diye düşünebilirsin. Orada da şöyle bir püf nokta var: Geometride kenarları en kısa olan şekil altıgenmiş. Buna rağmen kapladığı alan en büyüğüymüş. Yani en az kenar uzunluğu oluşturarak en çok alan elde etmek için altıgen şekli idealmiş.

Haberin Devamı

Arılar peteklerini neden altıgen yaparlar

En az balmumu kullanıp en çok bal koyacak yer inşa eden arılar sence de çok zeki değiller mi?

Arılar petekleri örerken…

1. Ayrı ayrı noktalardan başlayıp ortada buluşurlarmış. Milimetrik olarak altıgenler birbiriyle buluşurmuş. İnsan olsalardı kesin matematik profesörü olurlarmış.

2. Altıgenin duruş açısını da hesaplarlarmış. Bunun nedeni balın yere akmasını engellemekmiş.

3. Karanlıkta çalışırlarmış.