Doğa Bukalemunların renkli dünyası

Bukalemunların renkli dünyası

30.09.2020 - 12:27 | Son Güncellenme:

Sürüngenler dünyasından bir kertenkele, bukalemun dostumuz. Kendisi de en az dünyası kadar renkli bu hayvan dostumuzu yakından tanıyalım.

Bukalemunların renkli dünyası

Çoğumuzun bildiği gibi bukalemunlar renk değiştirebilen canlılar. Bulunduğu ortama, tehlikede olup olmamasına ya da kendi türünden diğer canlılarla iletişim kurma nedenine göre rengi değişebiliyormuş.

Haberin Devamı

Ayakları, dilleri ve gözleri de renk değiştirirmiş.

Sadece renk değiştirmez derisinin üzerinde benekler ve çizgiler de oluşturabilirmiş.

Büyüklükleri daha doğrusu uzunlukları 15 milimetre ile 68,5 santimetre arasında değişebiliyormuş.

Bukalemunların renkli dünyası

Çok ilginç bir bilgi daha bulduk. Dilleri vücutlarının neredeyse iki katı kadar uzayabilirmiş. Karnı açsa ve karşısında ağzına layık bir yiyecek gördüyse bir saniyeden kısa sürede dilini uzatarak onu yakalayabilirmiş. Bunu yaparken dillerinde yer alan emici bir doku onları tutmalarına yararmış.

İki gözü ayrı ayrı hareket edebilirmiş ve aynı anda farklı iki noktayı görüp, izleyebilirmiş. Bu, ileri derecede sahip oldukları avcılık özelliklerinden biriymiş. 10 metre uzaklıktaki küçücük bir böceği bile görmesi de gözlerinin ne kadar iyi gördüğünün göstergesiymiş.

Haberin Devamı

 

Bukalemunların renkli dünyası

Böceklerden bahsetmişken bukalemunun en sevdiği yiyeceklerin hamamböceği, çekirge ve sinekler olduğunu da belirtelim.

Yaşam süreleri dişilerde ve erkeklerde değişiklik gösterirmiş. Erkekler maksimum 10 yıl, dişiler 6 yıl yaşayabilirmiş.

Kalabalıkları sevmeyen ve yalnız aşamayı seven ve evde beslenen bir bukalemun başka bir bukalemunu görünce yemek bile yemez, hayata küsermiş. Doğada ise ağaçlarda yaşar, tek başına çok mutlu olurmuş.