18.05.2020 - 13:43 | Son Güncellenme:
“Bir tuvalet kağıdından neler yapabilirim ki?” demeyin! Tuvalet kağıtları hem kağıtlı hem de bitmiş halleriyle inanılmaz işinize yarayabilir.
1. Tuvalet kağıdını çocuğunuzun eline verip, kağıdını açmasını sağlayın. Bu hem ilgisini çekecek, hem onu uzunca bir süre oyalayacak, hem de motor kas gücünün gelişmesine katkıda bulunacak.
2. Boş bir damacanayı çocuğunuzun önüne koyun. Tuvalet kağıdından parçalar koparıp top haline getirmesini isteyin. Oluşan küçük topçukları damacanın içine atmasını isteyin. Bu da oldukça eğlenceli bir etkinlik olabiliyor.
3. Tuvalet kağıdı rulolarını renk renk boyayın. Bazılarının alt, bazılarının üst kısımlarında girintiler açın. Lego gibi düşünün. Çocuğunuz bu ruloları birbirine geçirmeye çalışsın. Sonra da hem zeka gelişimine hem de eğlenceli vakit geçirmesine tanıklık edin.
4. “Oyuna ben de katılayım.” derseniz yere oturun ve tuvalet kağıdı bitene kadar sizi kağıtla sarmasını isteyin. Aynısını siz de ona yapabilirsiniz.
5. Rulo kağıdını boyayarak çok güzel kalem kutuları yapabilirsiniz. Bırakın boyasın, yapıştırsın, süslesin.
1. Bahçeden topladığınız küçük çiçekleri buz kaplarına doldurun ve buzlukta bekletin. Buz haline gelince erimesini ve içinden çıkan çiçekleri inceleyin. Bunu yaparken çiçekler hakkında bilgi verebilirsiniz.
2. Evdeki küçük saksılara su vermesini isteyin. Çiçeklerle konuşmasını ve onlara sevgisini göstermesini isteyin. Bu, ileride bitkilere olan bakışını etkileyecektir mutlaka.
3. Küçük oyuncak balıklar ya da sudan etkilenmeyecek bir kağıda çizilmiş balık figürlerini suda yüzdürmesini isteyin. Bunu yaparken ona denizleri, gölleri ve akarsuları anlatın. Denizleri temiz tutmanın önemini mesela… Emin olun anlayacaktır
1. 3 yaş artık kalem tutma ve şekil verme becerilerinin geliştiği bir yaştır. Dolayısıyla kolaylıkla resim yapabilir, boyama yapabilir. Kuru boyalar ile çizim yapıp, çizimlerin içini sulu boya ile boyamasını isteyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta seçilen kalemlerin yaşına uygun olup olmamasıdır. 3 yaş için satılan boya kalemlerini tercih ederseniz kaza çıkma olasılığını yok edersiniz.
2. Boya sonrası sulu boyayı temizlemesini isteyin, kuru kalemlerin ucu bittiyse kalemtıraşla açmasını öğretin.
3. Renkli hamurlar ile bir dünya yaratabilirsiniz. Mesela “hayvan dostlarımız” başlıklı bir oyun oyanayabilir, tek tek hayvanları yapmasını isteyebilirsiniz. Siz de yardım edebilir, ona yön verebilirsiniz.
4. Yaşına uygun makas vererek şekillerin olduğu kağıtları kesmesini isteyebilirsiniz. Bu el becerisini geliştirirken onu eğlendirecektir.
5. parmak boyası onun için özgürlük demek. Güzelce bir önlük, eski kıyafetler ve yere sermiş genişçe bir örtü etrafın batmaması için yeterli. Şimdi boyaların kapaklarını açın ve istediği gibi oynamasına izin verin.
6. Patates baskısı çok eski ama modası hiç geçmeyen bir etkinlik. Patatesi ikiye bölün ve şekiller çıkarın. Üzerini boyamasına ve kağıda o şekli çıkarmasına izin verdiniz mi nasıl eğlendiğini görün.
Birlikte ister tatlı ister tuzlu hamurlar yapın ve şekiller çıkarın. Fırına atıp birlikte pişmesini bekleyin. Çok eğlendi değil mi?
Cevap evetse çok güzel. Şimdi mandalları yere dökün ve tek tek üzerinize takmasını isteyin. Bitince çıkarmasını isteyin. Bu da bitince aynısını siz ona yapın.