Ebeveyn Çocuklara depremi nasıl anlatabiliriz?

Çocuklara depremi nasıl anlatabiliriz?

22.01.2021 - 10:09 | Son Güncellenme:

Çocuklar bazen bizi dinlemiyor gibi davranabilir ve anlık olarak olaylara kayıtsızmış gibi kalabilirler. Her ne kadar bizi dinlemiyor ya da deprem olduğu zamanlarda TV. de açtığımız yıkılmış binaları izlemiyor gibi görünseler de her şeyin farkındalar ve aslında dinliyor, bilinç altlarına kaydediyorlar.

Çocuklara depremi nasıl anlatabiliriz

Dilek Turan Eryetli

Haberin Devamı

Çocuklarda depreme bağlı;

-Kaygı bozuklukları

-Uykusuzluk

-Altına kaçırma

-Gece korkuları vb.

Sorunların önüne geçmek için, çocukların hayatı öğrenme biçimi olan oyun, masal ve oyuncaklardan yardım alabiliriz. Çocuklar oynadıkları oyuna dahil edebildiğimiz her konuyu daha rahat anlamlandırabilen varlıklardır. Bu nedenle oynadıkları bir lego, oyuncak bir ev veya benim kendi çocuklarıma anlattığımda kullandığım gibi denge tahtaları yoluyla doğru bir oyun kurgusu kurularak deprem anlatılabilir.

Hikâye ve masallar bilinçaltlarına rahatlıkla yer ettiği için konusu deprem olan bir olay kurgusu ile ve doğru bir dil kullanılarak anlamalarına yardımcı olabiliriz.

Örnek olarak; denge tahtalarını bir bina şeklinde dizerek ‘’Bunların altında toprak var ve bazen çok fazla enerjiye sahip olabiliyor, tıpkı senin sıkıldığında hoplamak, zıplamak istediğin gibi. Bu enerjiyi atmak için hareket etmesi gerekiyor ve bu nedenle bazen eşyalar sallanıp düşebiliyor.’’ diyebiliriz.. Sarsıntı halinde sarılabileceğimizi ve sarsıntının bitmesini bekleyebileceğimizi söyleyebiliriz ve mutlaka hayat üçgeni noktalarını onlara anlatmalıyız.

Haberin Devamı

Nedir hayat üçgeni?

Deprem anında dayanıklı bir eşyanın yanına cenin pozisyonunda uzanmamız durumunda çöken bir yer varsa çöken yerin dayandığımız eşya ile üçgen oluşturması ve bizim cenin pozisyonu aldığımız yerin boşlukta kalmasıdır.

Çocuklara depremi nasıl anlatabiliriz