Ebeveyn Çocuklarda düz tabanlık nedir? Nasıl önlemler alınabilir?

Çocuklarda düz tabanlık nedir? Nasıl önlemler alınabilir?

12.05.2021 - 14:27 | Son Güncellenme:

Taban çökmesi olarak da adlandırılan düz tabanlık, ayağın olması gereken iç kavisli bölgesinin kaybolması ve ayağın taban kısmının düzleşmesidir.

Çocuklarda düz tabanlık nedir Nasıl önlemler alınabilir

Çocukluk çağında sıklıkla görülen bu ayak deformasyonu, sonradan da oluşabilir. Çocuğunuzun düz taban olduğunu ayağını yere bastığında yandan bakarak anlayabilirsiniz. Ayak tabanında boşluk yoktur ve ayak yere tamamen değer. Bu boşluk ayak kemeri olarak adlandırılır ve görevleri vardır.

Haberin Devamı

Ayak kemeri ayağa yay sağlar ve vücut ağırlığının taşıyıcı organlara eşit olarak dağılmasını sağlar. Bu yüzden düztabanlık kişinin yürüyüşünü etkileyebilir. Bacaklar içe ya da dışa dönük olabilir. Eklemlerde ağrı oluşturabilir. Ancak bazı kişilerde belirtisi olmayabilir. 

Çocuğunuzda benzer özellikler varsa alabileceğiniz birtakım önlemler ve yapılabilecek tedavi teknikleri var. Bunların başında ayak kemeri için özel tasarlanmış tabanlıklar geliyor. Ayakkabının içerisine konulan bu tabanlar hem ağrıyı azaltır hem de tedavi sağlar. İlerlemiş vakalarda doktor önerisiyle cerrahi müdahale de önerilebilir.