Masal Oku Gılgamış destanı özeti

Gılgamış destanı özeti

06.05.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Gılgamış destanı aslında ölümsüzlüğü arayan bir kralın öyküsüymüş. Destanın kahramanı olan kral Gılgamış, İ.Ö. 3000 yıllarının ilk yarısında Mezopotamya’daki Uruk kentinde yaşamış.

Gılgamış destanı özeti

Destanın en büyük özelliği, günümüze ulaşan en eski destan olmasıymış. Gılgamış Destanı, aslında ölümsüzlüğün ve bilginin peşindeki anlatıyormuş. Akat ve Sümer dillerinde yazılmış tabletlerden derlenmiş ve günümüze 12 tablet kalmış.

Haberin Devamı

Gılgamış Destanı’nın Konusu

Gılgamış yarı insan, yarı tanrı olan biriymiş. Karada ve denizde olan biten her şeyi bilirmiş. Başarılı bir inşaat ustası ve yenilmez bir savaşçıymış.

Destan boyunca Gılgamış’ın başından geçen serüvenler anlatılırmış. Bu serüvenlerden ilkinde Gılgamış ile Gök tanrısı Anu varmış.

Anu, halkına acımasız davrandığı için Gılgamış’a öfkelenmiş ve onu öldürmek için vahşi bir hayvan olan Enkidu’yu üzerine göndermiş. Enkidu ile Gılgamış arasında bir savaş olunca Gılgamış galip olmuş. Sonrasında Enkidu ve Gılgamış yakın dost olmuşlar. Ardından gelen serüven ise Gılgamış ile aşk tanrıçası İştar arasında yaşanıyomuş. İştar Gılgamış’la evlenmek istemiş ancak Gılgamış bunu istememiş. Bu duruma bozulan İştar Gılgamış’ı öldürmek için yeryüzüne bir boğa gönderirmiş. Gılgamış, Enkidu’nun da yardımıyla boğayı öldürmüş. Enkidu rüyasında, boğayı öldürdüğü için tanrılar tarafından ölüme mahkum edildiğini görmüş.