CumartesiKahveyi kartonda değil, fincanda veren mekanlar

Kahveyi kartonda değil, fincanda veren mekanlar

28.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yabancı kökenli kahvelerin moda olmasıyla Türk kahvesinin giderek unutulmasından rahatsızlık duyan girişimciler sayesinde Türk kahvesi içilen mekanlar yaygınlaşıyor. Buralarda kahve karton bardaklarda değil, göz zevkine de hitap eder biçimde, fincanlarda sunuluyor

Kahveyi kartonda   değil, fincanda veren mekanlar

Olivium ve Kale Center'da iki şubesi olan Köpüklükahve gerçek Türk kahvesi içebileceğiniz bir başka mekan. Fal bakmak isteyenler için bir fal sözlüğü bile var burada. Kahve Dünyası da "Türk kahvesi" dendiğinde akla ilk gelen mekanlardan biri. 2004 yılında ilk mağazasını Eminönü'nde açan Kahve Dünyası, Türkiye genelinde 25 satış noktasında kahve kültürümüzü ayakta tutmaya çalışıyor. Türk kahvesinin sunumunun çok önemli olduğunu söyleyen Kahve Dünyası yetkilileri köpük, kahve ve telvenin kalitesinin çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Kahve Dünyası çalışanları, çikolata kaplı çifte kavrulmuş lokumun kahvenin yanında olmazsa olmazlar arasında yer aldığını da söylüyorlar... Daha hiçbir şey söylemeden orta şekerli Türk kahvesi, yanında buzlu suyu ve tabii ki fıstıklı lokumu geliveriyor Zeki amcanın önüne. Gerçek bir tiryaki olduğunu öğreniyoruz. Öyle ki İstinye Park'ta hizmet veren Fazıl Bey'in Türk Kahvesi'nde taze kahvesini yudumlamadan güne başlamayı düşünemiyor bile. "Babam Türk kahvesine düşkündü, mekana onun adını verdik" İlk dükkanımızı Kadıköy Çarşısı'nda, ikinci dükkanımızı Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nde, üçüncüsünü ise İstinye Park'ta açtık. Babam Türk kahvesine çok düşkündü. Onun adını yaşatmak için Fazıl Bey'in Türk Kahvesi adını koyduk dükkanımıza. Üç yıldır hizmet veriyoruz. Biz çekirdek kahveyi özel makinelerimizde kavuruyoruz. Kavurduktan sonra kahve taneleri soğutuluyor, sonra da değirmende çekiliyor ve taze taze müşterilerimize satılıyor. İsteyen mekanımızın kafe bölümünde de oturup kahvesini içebiliyor. Kahveyi, yanında buz gibi su ve lokumla sunuyoruz. Yabancı kahve zincirlerinin yaygınlaşmasıyla Türk kahvesi ikinci plana atılmaya başladı. Oysa dünyaya 16'ncı yüzyılda kahve kültürünü yayan Osmanlılar. Kahvenin ölçüsü önemli. Bir fincana bir buçuk çay kaşığı kahve konmalı. Kahve serin bir ortamda, cam kavanozda saklanmalı. İçine bir de kesme şeker atarsanız, kahvenin topaklanmasını önlersiniz. "Türk kahvesi ağır" denir. Oysa içinde bir espressonun yarısı kadar kafein vardır. Kahvemize ilgi gösterenlerin oranı artıyor. Türk kahvesinin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. "Fal bakmak isteyenler için duvarımızda fal sözlüğümüz var" Bu konsepti 26 yaşındaki kızım Zehra ile hayata geçirdik. Espresso, cafe latte, kapuçino gibi kahveler çok fazla meşhur oldu. Bu da beni çok üzmeye başladı. Bizim yıllardır klasik Türk kahvesi dışında başka çeşit kahvelerimiz de var. Mesela köpüklü kahve, vanilyalı, çikolatalı, aromalı kahvelerimiz var Osmanlı'dan gelen. Şanlıurfa'nın mırrası da çok özel bir kahve. Mırra Doğu Anadolu'da yapılan çok ağır bir kahve. Bir cezvede pişiriliyor, süzülüyor, telvesi dibinde kalıyor. Bu suyla kahve tekrar tekrar beş kere pişiriliyor. Şanlıurfa'da çok yaygın. Köpüklü kahvenin çekirdekleri özel bir bitkisel yağda biraz kavruluyor. Kahveyi ne kadar çok kavurursanız o kadar acılaşır. Köpüklü kahvenin ayrıca içine hazmettirici özelliği olan kakule isimli baharattan koyuyoruz. Bu da ayrı bir tat veriyor. Türk kahvesinin yanında lokum, köpüklü kahvenin yanında ise içinde kahve çekirdekleri olan çikolata iyi gidiyor. Kahvenin her çeşidiyle fal bakmak mümkün. "Falsız kalmak" istemeyenler için bir de fal sözlüğümüz var. Arzu edenler duvarımızdaki bu sözlükten kopya çekebilirler. Gurmeler ne diyor? "Bence kahvemize ilgi artıyor" Türk kahvesinin unutulduğunu düşünmüyorum. Bundan beş sene önce bir restoranda Türk kahvesi istediğinizde küstahça "Yok, espresso var" yanıtını alırdınız. Artık böyle değil. Türk kahvesi içilen mekanların çoğalması da bence bir tepki. Artık yabancı zincirlerde bile Türk kahvesi yapılmaya başlandı. Bence kahvemize ilgi her geçen gün artıyor. "Türk kahvesinin geleceğini parlak görmüyorum" Maalesef zincir kahveler Türk kahvesini geri plana itti. Çok lezzetli kahveler sundukları da söylenemez. Kahve karton bardaklarda içiliyor artık. Oysa kahvenin bir "fincan adabı" vardır. Türk kahvesinin geleceğini parlak görmüyorum çünkü gençler sahip çıkmıyor. Ancak yeni açılan mekanlarda çok güzel Türk kahvesi yapılıyor. Mis gibi kahve kokan mekanlar buralar.

KEŞFETYENİ
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu

Cadde | 12.05.2025 - 00:54

Beyazıt Öztürk, Hadise, Gökhan Özoğuz ve Melike Şahin’in jüri koltuğunda oturduğu O Ses Türkiye’de büyük finali yapıldı.

Yazarlar