Dünya ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir!

ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir!

18.05.2023 - 09:59 | Son Güncellenme:

ABD'nin dünya genelinde en kritik bilgilerini sızdıran Ulusal Hava Muhafızları'ndan Jack Teixeira Cuma günü mahkemeye çıkacak. Mahkeme öncesi basına yansıyan bilgiler ise Jack'in ABD'nin güvenlik endişeleri nedeniyle ağır bir ceza alacağı yönünde.

ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir

Telegram ve Discord üzerinden paylaşıldığı ortaya çıkan ABD'ye ait gizli belgeler Mart ve Nisan ayına damga vurdu. Birbiri arkasına paylaşılan söz konusu fotoğraflarda ABD istihbaratına ait birçok gizli bilgi dünya basınına yansıdı.
Belgeler ağırlıklı olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini içeriyordu. İki ülkenin kayıpları, gelecekte yapmayı planladıkları saldırılar aylar öncesinden ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HER ŞEYDEN HABERLERİ VAR

Savaşın yanı sıra belgelerde Mısır hakkında da oldukça çarpıcı ifadeler var. ABD'nin en önemli müttefiklerinden olan ülkenin Rusya-Ukrayna savaşında Rus tarafına silah ve füze sattığı belgelerde kayıtlara geçti. ABD'nin ise bu durumdan haberdar olduğu ancak hala gözlemlediği belirtildi.

Belgelerin dünyada gündem olması üzerine hem FBI hem de CIA harekete geçti. İddialar Rus hackerları gösterse de söz konusu olayın başrolünde ABD'li bir hava kuvvetleri askeri vardı. Kısa sürede yapılan çalışmalar sonucu kaldığı yer tespit edilen Jack Teixeira isimli asker kitap okurken kıskıvrak yakalandı, o anlar anbean kameraya da yansıdı.

ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir

İŞ ARKADAŞLARI UYARMIŞ

Tutuklanmasından sonra saatlerce sorgulanan Jack, Cuma günü mahkemeye çıkacak. Davanın savcıları tarafından yapılan açıklamalara göre gizli belgeleri yabancı uyruklu kişilerle paylaşan Jack'i iş arkadaşları aylar öncesinden uyarmış.

Haberin Devamı

KADEMELİ OLARAK YAYILDI

21 yaşındaki askerin hapse girip girmeyeceğinin netleşeceği duruşma için savcılar, "hükümetin daha önce Mahkeme'ye bildirdiği ulusal güvenlik ve kamu güvenliği risklerini birleştiren" ve onun serbest bırakılmaması gerektiğini gösteren yeni kanıtlar sundu.

Bu kanıtlara göre Telegram ve Discord platformları üzerinden paylaşılan gizli belgeler 150'den fazla yabancı uyruklu kişi ile paylaşıldı ve bu 150'den fazla kişi de bilgileri başkalarına aktardı.

ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir

TALİMAT YOLLANDI

Dosyalarda ayrıca Jack'in paylaştığı gizli bilgilerle övündüğü ve bu tür paylaşımların yasal dönüşlerinin olduğunu bildiği mesajlar da yer alıyor. Sunulan kanıtlarda Jack'in emirlere uymadığını da gösteriyor. 15 Eylül Hava Kuvvetleri muhtırası, Jack'in yeni gelen gizli belgeleri kayıt altına almamasını söylüyor. Jack'e gönderilen talimatta aynen şöyle yazıyor:

'Gizli istihbarat bilgilerini kayıt altına alma. İşine odaklan, derin şeylerle uğraşma'

25 YIL HAPİS BEKLENTİSİ: NEDENİ OLASI TEKLİFLER

Öte yandan Jack şimdiye kadar sadece 2 suçla yargılandı; bunlar ulusal savunma bilgilerinin saklanması ve iletilmesi ve gizli belgelerin kasıtlı olarak saklanması. 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Jack'in soruşturma devam ederken, ek suçlamalarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Savcılar ve savunma avukatları Jack'in hala gizli belgelere sahip olabileceğini ve yabancı hükümetlerin onun bildiklerini öğrenmek için kendisiyle temasa geçip bir 'iş teklifinde' bulunabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

ABD diken üstünde: Düşmanlarımız onu kaçırabilir

'ÜLKEDEN GİZLİCE KAÇIRABİLİRLER'

Jack'in avukatı ise bu iddiaları reddetti. Savcıların ve müfettişlerin gelişmeleri abarttığını ve Jack'in zararsız biri olduğunu belirten avukat, müvekkilinin en az cezası almasını talep ediyor.

Allen Franco isimli avukat, savcıların ABD'ye düşman olan ülke veya kişilerin Jack'in ülkeden gizlice kaçışını planlayacağı iddiasına da yanıt verdi. Bunun yanıltıcı olduğunu belirten Franco, iddialara yönelik somut bir kanıt olmadığını aktardı.