Dünya ABD'den İsrail'e: 'Krediniz doldu' yanıtı! Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı

ABD'den İsrail'e: 'Krediniz doldu' yanıtı! Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı

10.12.2023 - 13:45 | Son Güncellenme:

ABD merkezli Politico, İsrail-Hamas arasında devam eden savaş ile ilgili yayınladığı haberinde Washington yönetiminin Tel Aviv'e savaşı bitirecekleri tarihi ilettiğini bildirdi.

ABDden İsraile: Krediniz doldu yanıtı Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı

65 gündür devam eden İsrail-Hamas savaşında Tel Aviv'in en büyük destekçilerinden biri ABD oldu. Henüz çatışmaların başında Doğu Akdeniz'e devasa uçak gemileri gönderen Washington yönetimi, Suriye'de savaşmış önemli komutanlarını da İsrail'e taktiksel açıdan destek vermek için bölgeye gönderdi.

Haberin Devamı

SİLAH SATIŞINA ONAY

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, ABD Kongresi’nin onayına sunmadan acil durum yetkisini kullanarak İsrail'e 106,5 milyon dolar değerindeki 13 bin 981 adet tank mermisinin satışına onay verdi.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın tank mermilerinin İsrail'e derhal teslim edilmesi için Silah İhracatı Kontrol Yasası’ndaki acil durum yetkisini kullandığı belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın tank mermilerinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail'e derhal sağlanması gerektiği konusunda kongreye ayrıntılı gerekçeler sunduğu ifade edildi. Tank mermilerinin satışının ABD ordusu envanterinden yapılacağı belirtilen açıklamada, satışın ABD'nin savunması üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı aktarıldı.

Haberin Devamı

ABDden İsraile: Krediniz doldu yanıtı Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı

"BLINKEN ZAVALLI GÖZÜKÜYOR"

İsrail'in 65 günde öldürdüğü sivil sayısı 17 bini geçti, kanlı saldırılar nedeniyle uluslararası toplum başta İsrail olmak üzere ABD'ye de tepki göstermeye başladı. Guardian gazetesinde yer alan haberde, "Biden Netanyahu'ya verdiği destekten pişmanlık duyuyor" ifadesi kullanıldı. Ancak ABD'nin değişen tavrı nedeniyle analistler Washington yönetiminin güvenilmez bir müttefik haline geldiğini kaydetti.

Washington ulusal güvenlik analisti Joe Cirincione'ye göre değişen bu duruş, aslında başarısız bir dış politikanın sonucu. Biden ve ekibinin başlangıçtaki tavrını öven Cirinciore, "Söylem değiştirdiler, ancak politika değiştirmediler. Sadece İsrail'e çağrıda bulunuyorlar harekete geçmiyorlar. Blinken'a karşı büyük bir hayranlığım vardı ancak artık oldukça zavallı gözüküyor" ifadelerini kullandı.

ABDden İsraile: Krediniz doldu yanıtı Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı

SAVAŞIN BİTECEĞİ TARİH

Politico dergisinde yer alan ve ABD'li isimsiz üç yetkiliye dayandırılan habere göre Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurması için yıl sonuna kadar süre verdi. Habere göre 30 Kasım'da Tel Aviv'e gelen Blinken'ın bu kararı İsrail kanadına sunduğu bildirildi. İsrailli yetkililerin Gazze'deki saldırılara ilişkin "aylar sürecek planlarını" Blinken ile paylaştıklarında Dışişleri Bakanının "O kadar krediniz yok" dediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Wall Street Journal tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan haberde ise Blinken'ın İsrail askeri yetkililerine saldırıların "aylar" değil "haftalar" içinde bitmesi gerektiğini söylediği kayıtlara geçmişti.

ABDden İsraile: Krediniz doldu yanıtı Politico, savaşın biteceği tarihi açıkladı