Dünya ABD'yi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı! 'Ünlü' Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

ABD'yi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı! 'Ünlü' Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

21.12.2022 - 06:54 | Son Güncellenme:

Koronavirüsü 48 saat içinde yok edebildiği belirtilen bir tedavi yöntemine imza attığı konuşulmuştu ancak çok değil, sadece bir yıl sonra adı şoke edici bir cinayet komplosuyla anılmaya başladı. 'Dolandırıcı ve sahtekar doktor' olarak tanınan ve uzun yıllardır ABD'de yaşayan Serhat Gümrükçü geçen aylarda cinayete azmettirmek suçundan tutuklandı. Mahkeme kayıtlarına yansıyan ve gün yüzüne yeni çıkan detaylar ise 'pes' dedirtecek cinsten.

ABDyi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı Ünlü Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

Derleyen: Can Şişman / Milliyet.com.tr - ABD'de 2013'ten beri kanser ve enfeksiyon hastalıkları alanında hücre ve gen tedavisi araştırmaları yürüttüğü basına yansıyan Serhat Gümrükçü son olarak 2021 yılında koronavirüsü hücresel düzeyde yalnızca 48 saat içinde yok edebildiği belirtilen bir tedavi yöntemi sayesinde adını geniş çevrelere duyurmuştu. Uzun yıllardır yurt dışında yaşadığı öğrenilen Gümrükçü geçen aylarda ABD'de kiralık katil tutarak cinayete azmettirmek suçundan tutuklanmıştı. 'Dolandırıcı ve sahtekar doktor' başlıklarıyla verilen haber birçok kişiyi şoke etmiş, olay Türk basınında da geniş yankı bulmuştu. Son ortaya çıkan son detaylar ise Serhat Gümrükçü'nün adının karıştığı cinayetin nasıl planlı bir şekilde işlendiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ABDyi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı Ünlü Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

DOKTOR OLARAK TANINIYORDU

'ABD'de yaşayan Türk doktor' olarak tanınan ve bu yıl mayıs ayında kiralık katil tutarak ortağını öldürttüğü gerekçesiyle tutuklanan Serhat Gümrükçü hakkında basına yansıyan bilgiler birçok kişiyi dehşete düşürmüştü. Gümrükçü hakkında ortaya atılan iddialar şu şekildeydi: İzmir'in Bornova ilçesinde 1982 yılında dünyaya gelen Serhat Gümrükçü, lise eğitimini tamamladıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.

Okula kayıt yaptırıp derslere girmeye başlayan Gümrükçü bir süre sonra okulu yarıda bırakarak sihirbazlık yapmaya başladı. Bu dönemde mistik şifa, kaşık bükme, ateş üzerinde yürüme gibi konulara merak saldığı belirtilen Gümrükçü çevresinde 'Dr. Numara' olarak tanınıyor, bu takma adıyla çeşitli televizyon kanallarında ve gösterilerde performanslar sergiliyordu.

Tıp fakültesinden mezun olmadığı, internetten 15 dolar (yaklaşık 280 TL) karşılığında yurt dışındaki üniversitelerden genetik uzmanlığı, immünoloji ve onkoloji alanında diplomalar edindiği de onun hakkındaki çarpıcı iddialar arasındaydı. İzmir'de açtığı ruhsatsız kliniğinde kendisini kanser tedavileri konusunda uzman gibi gösteren ve birçok kişiden yüklü miktarda para alıp dolandırdığı iddia edilen Gümrükçü hakkında 'dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Hakkında yurt dışı yasağı konan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Gümrükçü pes etmeyecek, bir yolunu bularak ABD'ye kaçacaktı.

Haberin Devamı

CİNAYETİN ARKASINDAKİ KİLİT İSİM

Gümrükçü, ABD'de önce Seraph Medical adlı bir tıp laboratuvarı kurdu, hatta profesörleri orada çalışıyor gibi gösterdi. Daha sonra ise Enochian BioSciences şirketinin yüzde 32'lik hissesini satın alarak firmadaki en büyük ortak konumuna geçti. Ancak tüm bu 'başarı'lara rağmen adı sıklıkla birtakım dolandırıcılık iddialarıyla anılmaya devam ediyordu. 2017'nin şubat ayında Kaliforniya'da dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve çek sahtekarlığı olmak üzere toplam 14 suçtan tutuklanarak cezaevine gönderildi, daha sonra 1 milyon dolar (18 milyon 655 bin TL) kefaletle serbest kaldı.

Bu olaydan yaklaşık bir yıl sonra ise adı çok daha büyük bir suça karışacak, Gregory Davis adlı adamın öldürülmesinin ardındaki kilit isim olarak anılmaya başlanacaktı. Üstelik Gregory Davis ona uzak bir isim değildi. İddialara göre Serhat Gümrükçü, ortağı Gregory Davis'i öldürmek için kiralık katil tutmuş ve bu cinayetin hayata geçmesi için yıllarca plan yapmıştı.

Haberin Devamı

ABDyi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı Ünlü Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

'YILLARCA PLAN YAPTILAR'

Takvimler 7 Ocak 2018'i gösterdiğinde ABD'nin Vermont eyaletindeki evinde yaşayan Gregory Davis kaçırılarak ıssız bir bölgeye götürüldü. Elleri ve kolları bağlanarak evinden kilometrelerce uzakta karlı bir yere götürülen Davis, başına ve göğsüne isabet eden kurşunlar yüzünden dakikalar içinde hayatını kaybetti. Onu öldürenler hızla olay yerini terk etti fakat polis ortadan kaybolan Davis'in bir cinayete kurban gitmiş olabileceğini kısa zaman içinde çözdü. Yapılan araştırmalar polisin teorisini kanıtladı, Davis'in cansız bedeni ıssız bir bölgede bulundu.

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, bu yılın ilkbahar aylarında Gregory Davis cinayetinin arkasındaki kilit ismin Türk doktor olarak tanınan Serhat Gümrükçü olduğunu duyurdu. Enochian BioSciences'ın kurucu ortağı Serhat Gümrükçü ile şirketin Bilgi Teknolojileri Direktörü Berk Eratay'ın ortakları Davis'i öldürmek için kiralık katil tuttukları da basına yansıyan diğer bilgiler arasındaydı. Ortaya konulan yeni belgeler ise Gümrükçü ve Davis arasındaki anlaşmazlığın aslında çok daha uzun bir süredir devam ettiğini, Gümrükçü'nün Davis'i öldürmek için tam 3 yıl boyunca plan yaptığını gün yüzüne çıkartacaktı.

Haberin Devamı

İKİLİ ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİNDEYDİ

Vermont eyaletine bağlı Burlington Bölge Mahkemesi'nde geçtiğimiz haftalarda korkunç komplonun detayları paylaşıldı. Sekiz sayfalık belgede Los Angeles'ta yaşayan 39 yaşındaki Serhat Gümrükçü ile öldürüldüğünde 49 yaşında olan Gregory Davis arasındaki anlaşmazlığın cinayetten tam 3 yıl önce başladığı belirtildi. Karlar içinde cansız bedeni bulunan Davis ile Gümrükçü arasındaki husumetin Ocak 2015'e uzandığını söyleyen yetkililer ikili arasındaki sıkıntının temelinde para meselesi ve mali anlaşmazlık olduğunu ortaya koydu.

Davis, 2015'ten Ocak 2018'e kadar petrol ticaretinde yer almak isteyen Mode Commodities'in başındaki kişiydi. Gümrükçü ile GG adlı bir kişi aracılığıyla iletişim halindeydi. GG adlı bu kişi Quadrant Financial Group adlı şirketin başındaydı. Gümrükçü ve Davis arasında aracı olarak görev yapan GG, iki adam arasındaki ticari işlemlerle ilgili köprü görevindeydi.

SAHTE OLDUĞU ORTAYA ÇIKINCA ORTALIK KARIŞTI

İddianameye göre Ocak 2015'in sonlarında Quadrant şirketi milyonlarca dolar kâr elde etmeyi amaçlayan bir petrol anlaşmasına imza attı. Anlaşmanın can alıcı noktası GG'nin başındaki Quadrant'ın Davis'in başında olduğu Mode Commodities'ten petrol satın alması, ardından daha yüksek bir fiyata başka şirketlere satmasıydı. Bu noktada devreye Quadrant'a ortak olan Gümrükçü girdi. Anlaşma çerçevesinde Gümrükçü'nün yaklaşık 22 milyon İngiliz Sterlin'i için bir 'banka onay mektubu' sağlaması gerekiyordu. Gümrükçü ve ortağı Berk Erata, 28 Ocak 2015'te GG ve Davis'e Cyprus First Bank'ten olduğu iddia edilen banka mektubunu e-posta olarak iletti. Ancak Davis ve GG, Cyprus First Bank diye bir bankanın gerçek olmadığını, bankadan elde edilen belgenin sahte olduğunu belirleyince taraflar arasında güven problemi oluştu.

Haberin Devamı

Yaşanan husumet kısa zaman içinde petrol anlaşmasının rafa kalkmasına dahi yol açtı. Fakat Şubat 2015'te Gümrükçü ve Davis arasındaki krizi ve güven problemini çözmek için devreye giren GG, yeni bir anlaşma zemini aramak için Mode Lauren şirketinde tarafları bir araya getirdi. Kayıtlara göre GG ve Davis petrol işlemleri üzerinde çalışacak, finansmanı ise Gümrükçü sağlayacaktı. Başta her şey yolunda gidiyordu. Gümrükçü'ye başka bir Türk olan Eratay da eşlik ediyor ve Davis ile aralarındaki problem rafa kalkmış gözüküyordu. Ancak işler çok geçmeden eskisinden de daha kötü bir noktaya gidecekti.

ABDyi sallayan dolandırıcılıkta petrol ve banka detayı Ünlü Türk doktorun komplosu ortaya çıktı

YASAL İŞLEM BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORDU

2017 yılında mali sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlayınca GG öncülüğünde ortaklık yaptıkları yeni şirketin gelir-gider dengesini incelemeye koyulan Davis, Gümrükçü'nün dolandırıcılık yapmış olma ihtimalinden şüphelenmeye başladı. Davis, Gümrükçü ve Eratay'ın GG ile iletişim kurmaktan kaçındığının da farkındaydı. Davis ve Gümrükçü arasındaki ipler artık tamamen kopma noktasına gelmişti. Aralık 2017'de yasal işlem başlatmaya yönelik bir karar alan Davis, bu kararını GG ile paylaştı. GG ise duyduklarını doğrudan Gümrükçü'ye iletti.

Takvimler 7 Ocak 2017'yi gösterdiğinde ise Davis birkaç tanımadığı adam tarafından kaçırıldı ve karlı bir bölgeye götürüldü ve silahla vurularak öldürüldü. Davis'i karlı bir bölgeye götüren bu kişiler kayıtlara 'kiralık katil' olarak geçti. Davis'in ölümünün arkasındaki şüpheliler ise Gümrükçü ve Eratay'dı. İkilinin Jerry Banks'le bir süredir komplo kurma hazırlıkları içinde oldukları, Davis'i öldürmeyi tam üç yıl boyunca planladıkları da belgelerdeki şok detaylar arasındaydı. Kayıtlara göre Davis'in evine gizlice giren Banks ona kendisini bir Amerikan mareşali olarak tanıttı ve Davis'e tuzak kurdu.

MÜEBBET HAPİS ALABİLİRLER

Banks ilk olarak olaydan birkaç ay sonra polis tarafından suçlandı ve daha sonra temmuz ayında verdiği ifadede kiralık katil olarak tutulduğunu, aylarca adam kaçırma komplosu kurduklarını itiraf etti. Cinayeti gerçekleştirmesi için Banks'in kimden ya da kimlerden talimat aldığını araştıran ekipler, en sonunda Eratay'ın ve Gümrükçü'nün adına ulaştı. Eratay, Gümrükçü ile geçmişte hem dost hem de iş arkadaşı olduklarını söylerken Gümrükçü'nün başarısız bir iş anlaşması nedeniyle en başından beri Davis'e kızgın olduğunu söyledi. Banks haricinde Lee Ethridge'in de Davis'i kaçırıp cinayeti işlemek suçuyla, Gümrükçü ve Eratay'ın ise cinayete azmettirmek suçundan tutuklandıkları kaydedildi.

Lee Ethridge'in temmuz ayında savcılarla anlaşma yolunu seçtiği açıklanmıştı. Ethridge'in 27 yıl hapis cezası alabileceği konuşuluyor. Bir süredir tutuklu bulunan Gümrükçü, Eratay ve Banks'in ise bu ay içinde mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Üçlünün kendilerine yöneltilen tüm suçlamalardan hüküm giymeleri halinde müebbet hapisle karşı karşıya kalmalarının güçlü bir ihtimal olduğu belirtiliyor.