Dünya ‘Affet bizi Lucy’

‘Affet bizi Lucy’

20.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Profesör eşiyle birlikte ‘Lucy’ adlı şempanzeyi insan gibi yetiştiren Jane Temerlin, bu ‘deney’den pişman olduğunu açıkladı. Çünkü Lucy doğaya bırakıldığında yeni hayatına alışamadı, saçları döküldü ve diğer şempanzelerle birlikte olmayı reddetti.

‘Affet bizi Lucy’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiliz ‘Channel 4’ kanalında yayımlanan belgesele göre, 1960’larda ABD’deki Oklahoma Üniversitesi’nde profesör olan Mauric Temerlin ile eşi Jane Temerlin, bir deneyin parçası olarak ‘Lucy’ adlı şempanzeyi insan gibi yetiştirdi. Çiftin 1964’te iki günlükken hayvanat bahçesinden evlat edindiği Lucy, ailenin kızı gibi yatakta 8 saat uyuduktan sonra kahvaltıda kahve ve portakal suyu içiyor, Amerikalılar gibi kuru üzümlü yulaf lapası yiyordu. Akşamları ise aynasına bakıp, yaptığı cin toniğe limon sıkıyordu. Ancak Lucy ergenlikte öngörülemeyen davranışlar sergileyince doğaya bırakıldı. Temerlin’in öğrencisi Janis Carter (26) şempanze Lucy’yi Afrika ülkesi Gambiya’daki doğa koruma alanına götürdü.

Haberin Devamı

‘Kendini insan sandı’

Ancak doğal hayata ayak uyduramayan Lucy zayıfladı ve saçları döküldü. Carter bunun üzerine Lucy ve bazı şempanzelerle birlikte Gambiya’da ıssız bir adaya taşındı. Lucy burada da diğer şempanzelerle birlikte yiyecek aramayı ve sosyalleşmeyi reddetti. Carter, 1985’te Lucy’yi tümüyle kendi türleriyle bırakmanın uyumu kolaylaştıracağını düşünerek adadan ayrıldı. Carter bir yıl sonra adaya Lucy’nin sevdiği oyuncaklarla döndü. Janis Carter, oyuncakları reddeden Lucy’nin kendisine sarılmasını hiç unutamadı. Ama bir yıl sonra 1987’de ormanda Lucy’nin cesedi bulundu. Ölüm nedeni tespit edilemedi. Carter belgeselde “Lucy kendini insan sanıyordu” dedi. Jane Temerlin ise yaptıkları deneyden çok pişman olduğunu itiraf etti. Maurice Temerlin 1988’de öldü. Carter (70) Gambiya’da, Jane Temerlin ise ABD’de.