Dünya Ankara-Atina arasında taziye diplomasisi

Ankara-Atina arasında taziye diplomasisi

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde gerginlik sürerken, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos’un annesinin vefatı, iki ülke arasında yeni bir iletişim kanalı açtı.

Ankara-Atina arasında taziye diplomasisi

Yunanistan’ın “To Vima” gazetesi, Panagiotopoulos’un annesi Kaiti Panagiotopoulos’un önceki gün kanser nedeniyle aniden hayatını kaybettiğini ve iki mevkidaşın, taziye sebebiyle iletişime geçerek, karşılıklı iyi dileklerde bulunduğunu yazdı.

DESTEK MESAJI

Haberin Devamı

Gazete, Akar’ın, Panagiotopoulos’un annesinin vefatını öğrenmesinin ardından hemen bir destek mesajı gönderdiği ve “Sevgili Niko, sana ve ailene başsağlığı diliyorum, annen nur içinde yatsın” yazdığı aktarıldı.

"BARIŞ YILI OLMASINI DİLİYORUM"

Yunanlı bakanın ise, Akar’a “Desteğiniz için teşekkür ederim ve 2023 yılının barış dolu ve mutlu olması için birlikte çalışmamız gereken bir barış yılı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

AKAR CENAZEYE ÇİÇEK GÖNDERDİ

Haberde, Akar’ın mesajın ardından cenazeye çiçek gönderdiği de belirtilirken, Panagiotopoulos’un, gerçekleşen taziye diplomasisi kapsamında Akar’la iletişimi hakkında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i bilgilendirdiği de kaydedildi.

Haberin Devamı

YUNAN TV'SİNDE SKANDAL İFADE

TCG Anadolu için 'fazlasıyla büyük' ve 'ıskalamak mümkün değil' gibi skandal ifadelere yer veren Yunan medyasının bir diğer odak noktası, Türkiye ve Yunanistan'da bu yıl gerçekleşecek seçimler. Kathimerini, "Erdoğan seçimi kazanacak mı?" diye sordu.

To Vima'daki 'Türkiye nasıl 'Yunan tehditleri' hikayesine yatırım yapıyor?' başlıklı analizde, 2022'nin son günlerinde Ankara'dan yükselen 'Casus Belli' çıkışının yankıları var. Türkiye-Yunanistan ve Libya üçgenindeki gelişmeleri sıralayan Fotaki Alexandra, konunun düğüm noktasının enerji olduğunun altını çiziyor. Yazara göre, Ankara Doğu Akdeniz ve daha geniş bölgedeki rolünü bırakmayacağını iyice netleştirdi ve çekilmemekte kararlı. Özellikle enerji söz konusu olduğunda.

ABD'lilerin arabuluculuğunda imzalanan İsrail-Lübnan anlaşmasının Türkiye ve Yunanistan için de bir model olabileceği yönündeki tahminlere yer veren analiz, gelişmelerin başlayacağı yer olarak ise Yunanistan, Libya ve Mısır üçgenini gösterdi.

Güney Kıbrıs'ın altıncı parselde keşfettiği yeni rezerve de atıfta bulunan Fotaki Alexandra, analizini "2023'ün gelişmeler yılı olması bekleniyor" diyerek noktaladı.

CNN Yunanistan, 'Ege'de F-16 ve insansız hava araçlarıyla yeni ihlal yağmuru' başlıklı bir habere yer verdi. Televizyon, Türk savaş uçakları ve drone'larının yeni yılın ikinci gününde toplam 50 kez Yunan hava sahasına giriş yaptığını savundu.

Haberin Devamı

'SAVAŞ SENARYOLARI'

Dünyanın ilk insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu'yu da sayfasına taşıyan CNN Yunanistan, Ankara'nın yeni gövde gösterisi aracının aslında ABD F-35'leri için dizayn edildiğini ancak savaş uçaklarının iptal edilmesiyle 'bir batık proje' haline geldiğini ileri sürdü. Halihazırda TCG Anadolu gibi gemilerden kalkış yapabilen hiçbir savaş uçağı olmadığını savunan televizyon, pahalı geminin bir 'heliport-helikopter pisti' olduğunu iddia eti.

Stavros Ioannidis imzalı haberdeki gemiyi eleştiren ifadelerin devamında ise, Yunan ordusundan ismini açıklamayan yetkililerin sözleri aktarıldı. Söz konusu askeri kaynaklara göre Ege Denizi'nin 'kapalı ortamı'nda TCG Anadolu gibi bir gemi fazlasıyla büyük ve 'kolay bir hedef':

 "Iskalamak mümkün değil, gemi çok büyük ve savunma yetenekleri kısıtlı."

'Savaş senaryoları' ara başlığını kullanan CNN Yunanistan, Ankara'nın aslında şöhreti dünyayı sarmış silahlı insansız hava araçlarını yerleştireceği gemiyi Girit'in güneyi veya Kıbrıs çevresine konuşlandırıp muhtemel sondaj kulelerine koruma sağlamayı amaçladığını yazdı. "Ancak gelişmeler Ankara'nın rüyasını pratikte iptal etmesine yol açtı" diyen televizyon, Türkiye'nin en büyük savaş gemisinin Yunan ordusu için bir tehdit oluşturmadığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

ÜÇ MADDE KRİTİK

'Erdoğan seçimleri kazanacak mı?' başlığıyla analizlere yer veren Kathimerini gazetesi, 2023 seçimlerinin Türkiye'nin kaderini belirleyeceği yorumunu yaptı. Gazeteye göre, seçimler aynı zamanda gelecek yıllarda Ankara'nın dünyanın geri kalanıyla ilişkilerinin doğasını da şekillendirecek.

Gazete, Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelen Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın aynı yıl seçime gittiğini hatırlatıp, İsrail'de muhtemel bir Binyamin Netanyahu yönetiminin başarısız olması halinde Tel Aviv'in de listeye eklenebileceğini kaydediyor. Böylece 2023'ün daha da hassas hale geldiğini aktaran Kathimerini, özellikle Ankara ve Atina arasındaki gerilimin birkaç başlıkta artabileceği tahminini yaptı.

Haberin Devamı

Bunlar, Ege Denizi'nin doğusundaki adalara sevk edilen silahların engellenmesi, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik bölge ilan etmesi veya benzer adımın müttefiki Trablus yönetimi tarafından atılması, Türkiye'nin Girit veya çevresine sismik araştırma gemisi ya da sondaj kulesi göndermesiyle Libya ile imzaladığı anlaşmayı aktif hale getirmesi, benzer hamlelerin Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan Meis çevresinde yaşanma ihtimali.

Yunanistan'daki Amerikan Üniversitesi'nden akademisyen Konstantinos Filis, Atina'nın nasıl bir karşılık vereceğinin belirleyici olacağını, Yunanistan'da iki seçim yarışı arasındaki boşluğun en kilit dönem olduğunu yazdı. Akademisyen Filis'e göre, Erdoğan her şeyi seçimi kazanmak için yapacak.

To Vima gazetesi ise, 'Erdoğan seçim tarihini değiştirmeyi düşünüyor' başlıklı bir haber yayımladı. Mevcut takvime göre Haziran ayı ortasında gerçekleşmesi gereken tarihte küçük bir değişikliğe gidileceği bilgisini veren gazete, gündeme gelen tarihin ise 18 Haziran olduğunu aktardı.

To Vima da tıpkı Kathimerini gibi Türkiye ve Yunanistan'ın aynı yıl sandığa gideceğini hatırlatıyor. Türkiye'de seçimlerin belki Mayıs ayına bile çekilme ihtimalinden söz eden gazete, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in muhalefet partileriyle temaslarına başladığını, sandıkların Nisan ayında kurulmasının mümkün olduğunu yazdı.

CNN Yunanistan da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarını internet sitesinde 'Seçim tarihinde bir değişiklik düşünülüyor' başlığıyla sundu.