Dünya Avrupa Birliği, ABD ile diyalog başlatmak istiyor

Avrupa Birliği, ABD ile diyalog başlatmak istiyor

23.09.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik  Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ABD Dışişleri Bakanı Anthony  Blinken ile görüşerek güvenlik ve savunma alanında taraflar arasında diyalog başlatılmasını istediği bildirildi.

Avrupa Birliği, ABD ile diyalog başlatmak istiyor

Borrell'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Borrell ile Blinken New  York'taki BM Genel Kurulu kapsamında bir araya geldi.

Haberin Devamı

Görüşmede Avustralya'nın Fransa ile denizaltı anlaşmasını iptal etmesi  ile ABD, İngiltere ve Avustralya arasında "AUKUS" adlı güvenlik ortaklığının  kurulması ele alındı. AB ile ABD'nin diyaloğu ve iş birliğini derinleştirmek  amacıyla pratik adımlar atmak için çalışacağı belirtildi.

KAPSAMLI VE YAPISAL BİR DİYALOG

ABD ile AB arasındaki "güçlü ittifakın" teyit edildiği görüşmeye  ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Borrell ile Blinken, Hint-Pasifik bölgesindeki istikrar dahil olmak  üzere küresel sınamalar konusunda ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda  taahhütte bulundu ve NATO'nun daha güçlü olmasını sağlayacak AB'nin savunma  konusundaki çabalarının altını çizdi. Bu kapsamda Borrell, güvenlik ve savunma  konusunda kapsamlı yapısal bir diyalog başlatılmasına duyulan ihtiyacı  hatırlattı."

Haberin Devamı

Borrell, Afganistan ve İran ile yapılan nükleer anlaşmanın da ele  alındığı görüşmede, ABD'nin anlaşmaya dönmesi için Avusturya'nın başkenti  Viyana'da daha önce yapılan müzakerelerin devam etmesinin önemini vurguladı.

Avrupa Birliği, ABD ile diyalog başlatmak istiyor

Borrell, Amerikan PBS televizyonunun "News Hour" programına verdiği röportajda, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekim ayının sonunda bir araya geleceklerini açıklamalarından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yüksek Temsilci, "Bu durumu aşmak zorundayız çünkü bölünmüşlüğü kaldıramayız. Bu, tam olarak dostumuz olmayanlar tarafından kullanılacaktır. Aynı zamanda Avrupalıların Batı dünyasının savunması üzerindeki yükü daha fazla paylaşabilmek için daha güçlü bir askeri kapasiteye sahip olmalarının kabul edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Daha güçlü Avrupa"nın NATO için endişe kaynağı olmayacağını belirten Borrell, "Avrupa ne kadar güçlü olursa NATO da o kadar güçlü olur çünkü biz NATO'nun bir parçasıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, İran'daki yeni yönetimle ilgili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldiğini belirterek, "Kendisiyle dün bizzat tanışma, uzun bir tartışma fırsatı buldum. Avusturya'da Viyana'daki müzakere masalarına geri döneceklerine dair beni temin etti. İran'la nükleer anlaşmanın koordinatörü olarak, bunun için elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.