21.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa’da son seçimlerle beraber “yükselen isyankarlar, lüks kuşağını yerinden etti”. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, alışılagelmiş liderleri Avrupa’daki son seçimlerde yerinden eden yeni kuşak liderlerin sırrını inceledi. Fransa’dan Almanya’ya, Yunanistan’dan İtalya’ya seçmenler son seçimlerde eski tutucu ve ciddi siyasetçilere sırtını döndü ve oylarını yeni kuşak siyasetçilerden yana kullandı. Siyaset bilimcilere göre bu sadece ekonomik kriz ve ardından gelen tasarruf politikasının reddi olarak okunamaz. Bu aynı zamanda daha geniş anlamda, teknokrat ve elitist görülen, sıradan halkın endişelerinden uzaklaşmış, siyasetin görkemli zirvelerde yapıldığı Avrupa siyasi kültürünün reddi. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da Atina’dan Paris’e hükümetleri deviren sonuçlar, halkın artık kendisini dinleyen siyasetçi istediğinin bir göstergesi.
30 yıllık geleneğin sonu mu?
Bu yeni kuşak siyasetçiler Avrupa’da yeni bir siyasi oluşumdan bahsediyorlar ve ilk defa düşünceleri karşılık buluyor. Avrupa’da 30 yıldır hakim olan siyasi birliğe meydan okuyan bu yeni kuşağın siyasi tavrı kadar imajları da ön plana çıkıyor, kişisel tutumlarına en az ekonomi hakkındaki düşünceleri kadar önem veriyorlar. Guardian’ın “Normal Kuşak” diye nitelendirdiği Avrupa’nın yeni liderleri ulaşılabilirlikleri ve sıradanlıkları ile dikkatleri üzerlerine çekiyor. Sandığın yeni galipleri, yerlerini devraldıkları eski Avrupalı liderler gibi zengin arkadaşlarının süper yatlarında tatillere çıkmıyor, halktan uzak bir yaşantı sürmüyorlar. İşte “Normal Kuşak”ın öne çıkan temsilcileri:
- Yunanistan’da sol ittifak partisi SİRİZA’ya son seçimlerde büyük bir zafer kazandıran lideri 37 yaşındaki Aleksis Çipras, “kravatsız siyasetçi” diye biliniyor. Avrupa Birliği’nin kısıntı programını “değersiz ve hükümsüz” diye niteleyen Çipras, Atina sokaklarında, halkın arasında motosikleti ile dolaşıyor. SİRİZA seçmeni Yunan bir memur, “Çipras, seçmenlere siyasetçilere ilk isimleri ile seslndikleri günleri hatırlatıyor. O liderler, ulaşılabilir ve halkın sorularına cevap veren kişilerdi” diyor.
- Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande, tasarruf politikalarına karşı önerdiği büyüme konusundaki baskısı kadar, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “lüks seven” imajından da çok uzak bir çizgi takip ediyor. Kendisi de dahil tüm bakanlarına maaşlarından yüzde 30 kesinti yapılmasını söyleyen ‘Bay Nomal’ lakaplı Hollande, halka “bu krizin içerisinde beraberiz” mesajı verdi.
- Almanya’da son yerel seçimlerde yüksek oy oranları ile ‘Başbakan Angela Merkel’e rakip mi geliyor’ sorusunu akıllara düşüren Sosyal Demokrat Partili Hannelore Kraft basında ‘gerçekçi’ diye niteleniyor. Kameralar karşısında yerel aksanla konuşsa da Kraft’a yakın isimler kapalı kapılar arkasında çok daha aksansız konuştuğunu söylüyor. Medya, bu durumu ‘bu bir imaj çalışması’ diye yorumluyor.
- İtalya’da yerel seçimlerde ünlü komedyen Beppe Grillo’nun Beş Yıldız Hareketi yüzde 9 oy aldı. Avrupa’da küçük partilere destek için ‘Avrupa bağırsaklarını boşaltıyor’ diyen Grillo, ‘hiperdemokrasi’ vaat ediyor. Grillo’nun Facebook sayfasını 831 bin 656 kişi beğenirken Twitter hesabını 543 bin kişi takip ediyor.