Dünya Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı!

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı!

07.07.2022 - 13:44 | Son Güncellenme:

Baykar'ın Litvanya'ya hediye ettiği Türk SİHA'sını görmeye yüzlerce kişi geldi, kalabalık fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. AFP'nin törenin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle bütün gözler Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) Bayraktar TB2'ye çevrildi. Ukrayna, Suriye'den Libya ve Dağlık Karabağ'a kadar birçok cephede savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2'leri henüz işgal başlamadan elde etmişti. Türkiye'den satın alınan SİHA'lar işgale karşı direnişin sembollerinden biri haline geldi, savaşın üçüncü ayında Ukrayna'nın müttefiki Litvanya'da sıra dışı bir kampanya başlatıldı.

Haberin Devamı

Litvanyalılar, Ukrayna'ya hediye edilmek üzere bir Bayraktar TB2 satın almak için birkaç gün içinde 5.9 milyon euro topladı.

Kampanyayı başlatan Litvanyalı internet yayıncısı 'Laisves TV'nin kurucusu Andrius Tapinas, "Belki de tarihte ilk kez, bir ulusun halkı böyle bir ağır silahı bağışlarıyla satın alıp bir başka ülkeye göndermiş olacak" dedi.

Laisves TV, toplanan söz konusu paranın Litvanya Savunma Bakanlığı’na gönderileceğini, SİHA ve mühimmatının alınması işleminin bakanlık tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı


BAYKAR'DAN JEST

5.9 milyon euro Litvanya Savunma Bakanlığı'na aktarıldı, Vilnius yönetimi Türkiye'ye başvuru yapmaya hazırlanıyordu. Ancak Bayraktar TB2'yi üreten Baykar Teknoloji'nin 2,8 milyon nüfuslu Baltık ülkesine bir sürprizi vardı.

Haberin Devamı

Baykar, Haziran ayı başında sosyal medya hesabından Litvanya'ya bir adet Bayraktar TB2'i bağışlanacağını duyurdu, toplanan paranın ise Ukrayna'ya insani yardım olarak gönderilmesini istedi.

Baykar'ın paylaşımı büyük ses getirdi, uluslararası medya tarafından haberleştirildi. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas da sosyal medyadan "İnanılmaz, Türkiye para toplanan Bayraktar’ı veriyor. ÜCRETSİZ! Bu harika! Toplanan parayla Bayraktar için gerekli mühimmatı alacağız, kalan para ise Ukrayna’ya destek için gönderilecek. Teşekkür ederiz Türkiye!" mesajını paylaştı.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı



HAVA ÜSSÜNDE İZDİHAM

Litvanya'ya bir ay sonra Türkiye'den Bayraktar TB2 gönderildi, Siauliai hava üssünde Türk SİHA'sını görmeye yüzlerce insan geldi. Litvanyalılar Türk SİHA'sıyla fotoğraf çektirmek için yarıştı.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), ülkenin kuzeyinde yer alan Siauliai'deki resmi törenin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı

'Baykar'ın armağanıdır' yazısının hem Türkçe ve hem de Litvanca yer aldığı Bayraktar TB2'nin üstünde ayrıca şahin arması vardı.

Törene Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas'ın yanı sıra Baykar CEO'su Haluk Bayraktar ve Ukrayna'nın Litvanya Büyükelçisi Petro Beshta katıldı.

Baltık ülkesinin Savunma Bakanı Anusauskas, törende "Bu silah Ukrayna'ya acilen sevk edilecek" diye konuştu.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı



Haberin Devamı

'TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK'

Kampanyanın organizatörü Laisves TV'ye konuşan Haluk Bayraktar ise, gurur duyduğunu vurgulayıp "Yüz binlerce Litvanyalının bir araya gelmesinden çok etkilendik" dedi. Bayraktar, Türk SİHA'sının Ukrayna'nın korunması ve barışın geri gelmesinde rol oynamasını diledi.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı

Ukrayna Büyükelçisi Beshta ise, Bayraktar TB2 kampanyasını toplumun eşi benzeri olmayan bir stratejisi ve birlikteliği olarak tanımladı. Diplomat Beshta, yalnızca yaratıcı çözümler ve girişimlerin Rusya'nın tüm insanlığa karşı açtığı savaşın kazanılmasına yardım edebileceğini kaydetti.

Bayraktar TB2 Avrupa ülkesini sarstı

Laisves TV'nin kurucusu Andrius Tapinas ise, küçük bir ulusun bir araya geldiğinde yapabildiklerini tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Kampanyaya 100 euro bağışta bulunan 32 yaşındaki Agne Belickaite, "Bu savaş başlamadan önce hiçbirimiz silah almayı aklımızdan geçirmiyorduk. Ama şimdi bu normal bir şey haline geldi. Dünyanın daha iyi bir yer olması için bunu yapmalıyız" diye konuşmuştu.