Dünya BM: İsrail savaş suçu işliyor olabilir

BM: İsrail savaş suçu işliyor olabilir

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail, peş peşe üç gün boyunca Cibaliye mülteci kampını vururken, aynı zamanda Bureyc ve Magazi kampları da bombalandı.

BM: İsrail savaş suçu işliyor olabilir

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, 116 bin kayıtlı mültecinin bulunduğu Cibaliye kampına düzenlenen saldırılarda ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000’e ulaştığını bildirdi. Cibaliye mülteci kampına düzenlenen saldırılarda en az toplam 195 kişinin hayatını kaybettiği, dün kamptaki bir okulun da hedef alındığı üçüncü saldırıdaysa en az 29 kişinin öldüğü belirtildi. Bureyc mülteci kampına düzenlenen hava saldırısındaysa 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsrail ordusu, yoğun saldırılar başlatacağını belirterek Gazze’nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinlerine “acil şekilde bölgeyi tahliye etme” çağrısında bulundu. Diğer yandan, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında  3.760’ı çocuk en az 9.061 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’de ise 1.400’den fazla kişi öldü.  

‘Dünya isteksiz!’

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in Cibaliye mülteci kapına düzenlediği saldırıların “savaş suçu” anlamına gelebileceğini açıkladı. BM’den yapılan açıklamada, “Cibaliye mülteci kampına düzenlenen saldırıların savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırılar olduğuna dair ciddi endişelerimiz var” denildi. 

Haberin Devamı

BM’nin insani yardım şefi Martin Griffiths de, hava saldırılarının “Gazze halkının başına gelen son vahşet” olduğunu ve dünyanın “harekete geçmekten aciz veya isteksiz göründüğünü” söyledi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kampa yönelik saldırılardaki ölümler karşısında dehşete düştüğünü söylerken, Fransa Dışişleri Bakanlığı Cibaliye Kampı’na yönelik saldırılarda yaşanan ağır can kaybından endişe duyulduğunu belirtti. İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf da, Gazze’de insan hayatına yönelik bariz umursamazlığın kınanması gerektiğini belirtti.

* Her saat Gazze’ye 42 bomba düşüyor, 12 bina yıkılıyor. Saatte 15 kişi ölüyor, 35 kişi yaralanıyor.

* 7 Ekim’den bu yana 9 binden fazla Filistinli öldürüldü, 426 aile en az 2 üyesini kaybetti.

* 15 Ekim itibariyle en az 47 aile kayıttan silindi.

* Gaza Sağlık Bakanlığı’nın 7-25 ekim arasında yayınladığı ölenlerin listesi 150 sayfa.

* Kaynak: Al Jazeera

BM: İsrail savaş suçu işliyor olabilir

Yarbay Habaka çatışmada öldü

İşgal altındaki Gazze’de Hamas ile yaşanan çatışmalarda 31 Ekim’den bu yana ölen İsrailli asker sayısı 19’a yükseldi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yaşamını yitirenler arasında 188. Zırhlı Tugay 53. Tabur Komutanı olan Yarbay Salman Habaka da var. Yarbay Habaka çatışmalarda ölen en üst rütbeli İsrailli asker oldu.

Haberin Devamı

BM: İsrail savaş suçu işliyor olabilir

Askerlerle poz verdi

İsrail Başbakanı Netanyahu, bir askeri üsse gerçekleştirdiği ziyarette, “Çok etkileyici başarılarımız oldu. Gazze şehrinin kenar mahallelerine yaklaşıyoruz ve acı kayıplarımız var” dedi. Netanyahu, hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını savunarak, “Hamas’ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini” kaydetti.