Dünya Boris dönmeye mi hazırlanıyor?

Boris dönmeye mi hazırlanıyor?

22.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Başbakanı Liz Truss’ın önceki gün istifasıyla birlikte, bu göreve kimin geleceğine ilişkin tartışmalar yeniden alevlenirken, eski başbakan Boris Johnson ile Maliye eski Bakanı Rishi Sunak’ın, potansiyel adayların başında geldiği belirtiliyor. Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri ve yeni başbakan adayı olarak adı geçen bir diğer isim olan Savunma Bakanı Ben Wallace ise, aday olmayacağını açıkladı.

Boris dönmeye mi hazırlanıyor

Truss’ın 6 hafta iktidarda kalıp istifa ettiğini açıklamasının hemen ardından, Muhafazakar Parti liderliği ve dolayısıyla da başbakanlık koltuğuna geçmek için yarış başladı. Yarışa girmek için partili parlamenterlerden 100 oy almaya çalışacak olan adaylardan hangisinin yarışı önde bitirdiğinin, gelecek hafta Pazartesi ya da Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Tekrar istiyor

Özellikle İngiliz basınında yer alan iddialara göre, 3 ay önce Muhafazakar Partili parlamenterlerce görevden uzaklaştırılan Boris Johnson, yeniden dönüş hazırlığı yapıyor. Muhafazakar Partili parlamenter Paul Bristow, LBC Radyosu’na yaptığı açıklamada, “İşleri yoluna koyma konusunda kanıtlanmış bir sicili olduğunu düşünüyorum. Durumu yine değiştirebilir. Meslektaşlarımın bu mesajı açıkça aldığından eminim. Boris Johnson bir sonraki genel seçimi kazanabilir” dedi.

Adı parti liderliği ve başbakanlık için geçen Savunma Bakanı Wallace ise, bu göreve gelmek istemediğini belirtti. İngiliz “The Guardian”ın haberine göre Wallace, herhangi bir adayı açık bir şekilde desteklemese de eski Başbakan Boris Johnson’a “yöneldiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Yeni seçim yapılması çağrısında bulunan Financial Times ise, Johnson’ın başbakanlık koltuğuna geri dönmesinin “gülünç” olacağını savundu.

‘O parayı alma!’

İngiltere’de başbakanlığı 45 gün sonra bırakan Liz Truss, gündemde kalmayı sürdürüyor. Bu kez Truss’ın, eski başbakanlara ödenen yıllık 115 bin sterlinlik ek ödeneği almaya hak kazanması, ülkede tartışma yarattı. Nitekim bu ödeneği almaması yönünde çağrılar yapılırken, ülkedeki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı krizi hatırlatılıyor.

Birleşik Krallık’ın görev süresi sona eren Muhafazakar lideri, parayı, halen kamuda aktif olan eski başbakanlara yardım amacıyla getirilen Kamu Görevi Maliyetleri Ödeneği’nden (PDCA) talep edebilecek. Devlet yönergelerine göre, ödemeler yalnızca “kamu görevlerini yerine getirmeye devam etmenin gerçek maliyetini karşılamak için” yapılıyor. Ödenek, 1990’da Margaret Thatcher’ın istifasının ardından düzenlenmişti. Truss’ın, bu parayı, ofis ve sekreterlik masrafları için talep etme hakkı var.

Boris dönmeye mi hazırlanıyor

20 dakikalık kral, 1 saatlik başbakan

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın istifası, aslında bir “dünya rekoru” değil. Nitekim tarihte çok kısa süre krallık, devlet başkanlığı ve başbakanlık yapmış siyasetçiler var. BBC, bununla ilgili küçük bir araştırma yapmış:

Joseph Goebbels, Naziler iktidardayken (1933-1945) Almanya Propaganda Bakanı olarak hatırlanıyor. Ancak çok az kişi, bir günlüğüne de olsa da onun Almanya Başbakanı olarak görev yaptığını biliyor.

Haberin Devamı

William Henry Harrison (1773-1841) hem ABD’nin görev başında ölen ilk başkanı hem de en kısa süre görev yapanı olma özelliğini taşıyor. Harrison, göreve başlamasından sadece 32 gün sonra zattürreye yakalanmış ve 68 yaşında hayatını kaybetmişti.

Arjantin, Aralık 2001’de zor durumdaydı ve ağır ekonomik kriz, en az 25 kişinin öldüğü sokak eylemlerine neden oldu. Siyasi kaos, Cumhurbaşkanı Fernando de La Rua’nın 20 Aralık’ta istifasıyla sonuçlanırken, bir türlü “maya tutmadı”, iki hafta içinde 5 cumhurbaşkanı değişti.

Hindistan eski Başbakanı Atal Behari Vajpayee, bu görevde en kısa süre kalan isim olma rekorunu elinde tutuyor. Vajpayee, 1996’daki seçimlerin ardından koalisyonu kuramadığı için sadece 13 gün başbakan kalabildi. 1998’de iktidarı yeniden kazandı ve bu kez 13 ay görevde kaldı.

Sierra Leone Başbakanı Siaka Stevens, 1967’de başa baş geçen seçimde iktidarı kazandı ancak yemin ettiği gün askeri darbeyle devrilip, tutuklandı. Ancak askeri cunta sona erdikten bir yıl sonra iktidara geri döndü ve en uzun süre iktidarda kalan cumhurbaşkanı oldu.

Haberin Devamı

Meksika’da Pedro Lascurain, Şubat 1913’te Devlet Başkanı Fransisco Madero’nun devrildiği askeri darbe sırasında, bir saatliğine ülkenin lideri oldu.

2. Umberto İtalya’nın son kralıydı ancak hükümranlığı sadece 34 gün sürdü.

Kraliyet aileleri arasında en kısa süren hükümranlık, büyük olasılıkla Fransa Kralı 19. Louis’e ait. Babası 10. Charles’ın, aleyhine yapılan gösteriler nedeniyle tahttan çekilmesi sonrası tahta geçti. Ancak o da sadece 20 dakika sonra yeğeni Bordeaux Dükü lehine tahttan feragat etti.