Dünya Casus Tu-142 tespit edildi! İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

Casus Tu-142 tespit edildi! İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

03.05.2023 - 12:12 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Norveç Denizi ve çevresinde uçurduğu casus uçağının tespit edilmesi üzerine İngiliz Hava Kuvvetleri hemen harekete geçti. İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde ise Rus uçağına yapılan müdahale yer aldı.

Casus Tu-142 tespit edildi İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

Rusya'nın Ukrayna'ya tanklarını göndermesiyle Karadeniz ve Baltık Denizi'nde gerilim yükseldi. İlk olarak ABD ve Rusya havada ilk kez Karadeniz'de karşı karşıya geldi. Mart ayında iki Rus Su-27 jeti Amerikan MQ-9 Reaper İHA'sını 40 dakika kovaladı. Birkaç defa İHA'nın üzerine yakıt boşaltan Ruslar daha sonra MQ-9 Reaper'ı Karadeniz'e düşürdü, dünya ise yaşananları korkuyla takip etti.

Haberin Devamı

Bu gelişmeden hemen sonra Alman ve İngiliz savaş uçaklarıyla Rus jetleri Avrupa'da karşı karşıya geldi. Baltık Denizi üstünde yaşanan gerilimde Rus jetinin önü Typhoon jetleri ile kesildi.

MART AYINDA ABD GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

Mart ayının sonlarında ise ABD'ye ait stratejik bombardıman uçağı B-52 Avrupa semalarındaydı. Nükleer başlık taşıyabilen B-52'ye, İtalya, İspanya ve Romanya uçakları havada eşlik etti.

Finlandiya'nın NATO'ya dahil olmasından yalnızca dört gün sonra, Baltık Denizi'nde bir kez daha alarm verildi. Litvanya'daki Siauliai Üssü'nde konuşlu NATO F-16'ları, Baltık Denizi'nde seyreden iki Rus savaş uçağının önünü kesti.

Casus Tu-142 tespit edildi İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

ALMANLAR HEMEN MÜDAHALE ETTİ

26 Nisan tarihine geldiğimizde ise Alman hava kuvvetleri Su-27 ve bir Il-20 uçağını takibe aldığını açıkladı. Baltık Denizi'nde seyreden Rus filosu fark edilir edilmez İngiliz ve Alman savaş uçakları havalandı. Almanlar Rusların önünü Eurofighter jetleri ile kestiklerini aktardı.

Haberin Devamı

Casus Tu-142 tespit edildi İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

İSVEÇ İLK KEZ HAVALANDI

NATO, 21 Nisan tarihinde ise yine Baltık Denizi semalarında gerçekleşen kapışmayı duyurdu. Duyurudan bir gün önce, ittifak üyesi Danimarka ile NATO partneri İsveç'e ait jetler Baltık üstünde uçan Rus savaş uçağının yönünü değiştirdi.

NATO'nun Twitter mesajında dikkat çeken vurgu, henüz ittifaka üye olamayan İsveç'le Danimarka'nın ilk kez böyle bir misyonda birlikte yer almasıydı.

Casus Tu-142 tespit edildi İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

İNGİLİZLER TESPİT ETTİ: CASUS TU-142

Gün içerisinde de havada yine gerilim yükseldi. İngilizlere ait RAF uçakları bir Rus casus uçağını engellemek için hemen alarma geçti.

Bear-F olarak da bilinen Rus denizaltı savar uçağı Tu-142, Pazar günü Norveç Denizi ve İskoçya'nın kuzeyindeki Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde uçarken tespit edildi.

NORVEÇ DEVREYE GİRDİ

Putin'in casus uçağını gölgelemek için Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların yanı sıra Norveç'e ait F-35A'da hemen teyakkuza geçti.

İngiliz yetkililer tarafından yapılan açıklamada Rus uçağının uluslararası hava sahasında uçtuğunu ve İngiltere hava sahasına girmediğini söyledi.

Casus Tu-142 tespit edildi İngilizler ve Ruslar kozlarını paylaştı

PİLOT AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili konuşan bir İngiliz pilot, olayla ilgili 'NATO meslektaşlarımızla yakın çalışma ilişkilerimizi gösterdik' değerlendirmesinde bulundu ve ekledi:

'Rus uçağının nerede ve ne yaptığından her zaman haberimiz vardı. Yöneticilerimizle sürekli temas halindeydik'