Dünya Çin’de yeni varyant endişesi

Çin’de yeni varyant endişesi

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’in, Haziran sonunden itibaren haftada yaklaşık 65 milyon kişiye bulaşabilecek yeni bir Kovid-19 dalgasına hazırlandığı bildiriliyor. “XBB” varyantının yol açtığı bu yeni dalga, Çinli yetkililerin tecrit önlemleri de dahil vatandaşlara baskıcı kısıtlamalar getiren “sıfır-Kovid” politikasını kaldırmasından en az 6 ay sonra geliyor.

Çin’de yeni varyant endişesi

Önde gelen Çinli epidemiyolog Cong Nanşan, Guangzhou’daki bir konferansta “beklenen” dalganın nisan sonunda başladığını ve kendi modellemesine göre Çin’in haftada 40 milyon enfeksiyona yaklaşıyor olabileceğini söyledi. Nanşan, haziran sonunda haftalık enfeksiyon sayısının 65 milyonla zirve yapacağını belirtti.

Haberin Devamı

The Washington Post gazetesinin haberine göre Nanşan, XBB omicron alt varyantları (XBB 1.9.1, XBB.1.5 ve XBB.1.16 dahil) için iki yeni aşının ön onay aldığını söyledi ve üç ya da 4 aşının daha yakında onaylanacağını sözlerine ekledi. Asya’da Hindistan’dan Batı’da ABD’ye kadar vakaları hızla artıran yeni koronavirüs türü, önceki aylarda endişe konusu olmuştu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs başında koronavirüs pandemisine ilişkin derecelendirmesini düşürerek artık Kovid-19’u küresel bir acil durum olarak nitelendirmediğini açıklamıştı.

Çinli yetkililere göre yeni dalga muhtemelen daha az şiddetli olacak ancak halk sağlığı uzmanları ölümlerin aniden artmasını önlemek için agresif bir takviye aşı programı ve hastanelerde kullanıma hazır antiviral ilaç tedariki gerektiğini söylüyor.