Dünya Dünyadan tepki seli

Dünyadan tepki seli

09.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail polisinin, Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarına dünyanın pek çok ülkesinden tepki yağdı

Dünyadan tepki seli

DIŞ HABERLER - İsrail polisinin, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın yanı sıra Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarında yaralananların sayısının 205’e yükseldiği bildirilirken, olaylar, Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek ülkesinin tepkisi çekti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB), Doğu Kudüs’teki olaylarla ilgili açıklama yaparak, “Harem-i Şerif’te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini” bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Batı Şeria ve özellikle Doğu Kudüs’te, gerginliğin tehlikeli şekilde tırmandığı hatırlatıldı. Harem-i Şerif’te önceki gece meydana gelen olaylara dikkat çekilen açıklamada, “Şiddet ve tahrik kabul edilemez. Tüm taraflardaki faillerden hesap sorulmalıdır” ifadesi yer aldı. Açıklamada Şeyh Cerrah ve Doğu Kudüs’ün diğer bölgelerinde Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılmasıyla ilgili durum da ayrıca endişe verici olarak nitelendi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland de, barış ve istikrar için Kudüs’teki kutsal mekanlara saygı gösterilmesi, siyasi ve dini liderlere de harekete geçmesi çağrısı yaptı. Wennesland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, tüm taraflara sorumlu davranma ve sakin kalma çağrısında bulunan Wennesland, “Barış ve istikrar için herkes Kudüs’teki kutsal mekanlara saygı göstermeli” ifadelerini kullandı.

‘Gerekçesi olamaz!’

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, önceki gece meydana gelen olaylara yönelik, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle Ramazan’ın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir” açıklamasını yaptı. “Harem-i Şerif’in tarihi statüsünün, hem sözde hem de uygulamada korunmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, “İlgili liderler tüm şiddet eylemlerini reddetmeli, tüm Kudüs sakinlerinin güvenliği sağlanmalı ve tüm failler sorumlu tutulmalıdır” denildi.

Bununla birlikte Türkiye’den Suudi Arabistan’a, Pakistan’dan İsveç’e kadar pek çok ülke, gelişmelerden kaygı duyduklarını belirten, olayları kınayan açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Hamas: İsrail bedel ödeyecek

Hamas, İsrail’in Doğu Kudüs ve buradaki Filistinlilere yönelik saldırısının bedelini ödeyeceğini belirtti. Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, yayımladığı açıklamada, Filistin halkının, işgal güçlerine engel olmaya ve İsrail’le mücadelesinde yeni denklemler belirlemeye gücünün yetebileceğini vurguladı. “İşgal güçleri, Mescid-i Aksa’yı kirletmenin ve cemaate saldırmanın bedelini ödeyecek” ifadesini kullanan Merzuk, Arap ve İslam dünyasının sessizliğine de tepki gösterdi.

Roger Waters’dan sert açıklama

Ünlü İngiliz rock grubu “Pink Floyd”un solisti Roger Waters, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilerin Yahudi yerleşimcilerce zorla evlerinden çıkarılmasını eleştirdi, İsrail’i “Apartheid (ırkçı, ayrımcı) devlet” olarak niteledi. Waters, Twitter hesabından, “İsrail bir apartheid devlettir. Şeyh Cerrah’ta yaşanan soykırımsal evden çıkarmalara bakın” başlığıyla bir paylaşımda bulundu. Waters, “İsrail’i her koşulda destekliyorum” açıklamasında bulunan ABD Başkanı Joe Biden’a seslenerek, “İnsanların, evlerinden soykırım gibi çıkarılmasına destek oluyorsunuz. Sen nasıl hissederdin Joe Biden? Evinde oturuyorsun, orası senin evin, ailenle yüzyıllardır yaşadığınız yer ve bazı pislikler onu alıp gidiyor” sözleriyle eleştirdi.

Haberin Devamı

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem’in, birkaç ay önce İsrail’i “Apartheid devlet” olarak ilan ettiğini kaydeden Waters, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, B’Tselem’in izinden gitmesine çok sevindiğini aktardı. Waters, Güney Afrika’nın, apartheid yönetimindeyken kriket müsabakalarından çıkarıldığını hatırlatarak, UEFA ve FIFA’ya İsrail’i müsabakalara almaması çağrısında da bulundu.

‘Sessiz kalan insanlık suçu işliyor’

İsrail’in saldırısına yönelik Türkiye’den tepki ve kınama mesajları yayınlanmaya devam ediyor:

Emine Erdoğan: İsrail’in ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya yaptığı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Müslümanların mabedine yapılan saygısızlık asla kabul edilemez. Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanınızdayız. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

Haberin Devamı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: İsrail polisinin gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyorum. Bu insanlık dışı olay karşısında Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Çirkin ve vahşi saldırıyı lanetliyor, Müslüman Filistin halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Lakin, korkunun ecele faydası yoktur. Allah’ın inayetiyle Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in özgürlüğü yakındır.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: İnsanlığa ve kutsallara saygısı kalmamış, hukuktan ve ahlaktan yoksun bu zihniyetin işgal politikalarına ve zorbalıklarına bir an önce son verilmelidir.
l ANKARA Milliyet