Dünya Endişeli bekleyiş! Mariupol’deki direniş sona erdi

Endişeli bekleyiş! Mariupol’deki direniş sona erdi

19.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Azovstal fabrikasından tahliye edilen asker sayısı 1000’e ulaşırken, Rusya’nın elindeki askerlerin geleceği endişe yaratıyor. Zira bu askerlerin mahkemeye çıkarılması gündemde.

Endişeli bekleyiş Mariupol’deki direniş sona erdi

Ukrayna’nın Rusya ile vardığı anlaşma sonrası, Mariupol’de aylarca direnen Ukrayna ordusuna bağlı askerler tahliye edildi. Önce yaralılar fabrikadan çıkarılırken, dün gerçekleşen tahliyelerle birlikte Mariupol’deki direniş sona erdi.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Mariupol kentindeki Azovstal çelik fabrikasından son iki günde 959 Ukraynalı askerin teslim olduğunu açıkladı. Konaşenkov, “Yaralılardan 51’i ihtiyaç duyduğu için Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde Novoazovsk’ta hastaneye götürüldü” ifadelerini kullandı.

Tahliyeler sonrası akıllardaki soru ise, Rusların elinde olan askerlere nasıl davranılacağı ve esir takasının ne zaman gerçekleşeceği. Bu konuda özellikle Ukrayna tarafında ciddi bir endişe ve Rusya’ya karşı güvensizlik var. Son günlerde Rusya’dan gelen açıklamalar da bu güvensizliği haklı çıkarır nitelikte.

‘NAZİ’ DİYECEKLER

Rusya’da bazı kesimlerin “Nazilerin iade edilmemesi gerektiği” yönündeki açıklamaları dikkat çekiyor. Donetsk’deki Rus yanlısı yönetimin lideri Denis Puşilin, askerlerin kaderinin kurulacak mahkemelerde belirlenmesi çağrısı yaparken, bu kişilerin “Nazi” olmaları durumunda mahkeme karşısına çıkmaları gerektiğini belirtti. Puşilin ayrıca, hala en yüksek rütbeli askerlerin fabrika içinde saklandığını da iddia etti.

Endişeli bekleyiş Mariupol’deki direniş sona erdi

Haberin Devamı

“Nazi” tabiri, Rusya tarafından uzun yıllardır Ukrayna’da tüm milliyetçi unsurlar ve Azov Taburu gibi Ukrayna ordusuna dahil olan oluşumlar için kullanılıyor. Bununla birlikte Rus Yüksek Mahkemesi’nin, 26 Mayıs’ta “Azov Taburu”nu bir “terör örgütü” olarak tanımakla ilgili karar alacağı açıklandı. Şayet bu yönde bir karar çıkarsa, Azovstal fabrikasından teslim olan ve çoğu Azov Taburu’na bağlı askerler için yapılan anlaşmanın geleceği belirsiz hale gelecek. Bu durumda askerlerin Rusya’da yargılanmaları ve uzun hapis cezaları alması gündeme gelecek.

Tüm bu yaşananlar, askerlerin üçüncü bir ülkeye nakledilmesi için büyük uğraş gösteren yakınları ve tüm Ukraynalılar için büyük endişe kaynağı oldu. Rusya’nın askerleri “Nazi” olarak damgalaması ve ağır cezalar vermesi ihtimali, Ukraynalıları düşündürüyor.

Endişeli bekleyiş Mariupol’deki direniş sona erdi

İLK SAVAŞ SUÇLUSU

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarıyla ilgili ilk kez bir Rus askeri mahkeme karşısına çıkarken, Vadim Shishimarin isimli asker 62 yaşındaki bir sivili öldürmekten suçlu bulundu. Shishimarin, Sumi kentinde 62 yaşındaki silahsız sivili öldürdüğünü kabul etti. Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, “Bu ilk duruşmayla Ukrayna’da suç işleme emri veren veya bu suçlara yardım eden her failin, herkesin sorumluluktan kaçamayacağına dair net bir sinyal gönderiyoruz” dedi. 21 yaşındaki Shishimarin’in ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. 

Haberin Devamı

Endişeli bekleyiş Mariupol’deki direniş sona erdi