Dünya Erdoğan'ın NATO çıkışı manşetleri değiştirdi!

Erdoğan'ın NATO çıkışı manşetleri değiştirdi!

21.08.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı'nın verdiği NATO mesajı hem Yunanistan hem de İsveç'te anında yankı buldu, gazeteler doğrudan bağlantı kuran Erdoğan'ın yanı sıra apaçık bir atıfta bulunduğu yorumunu yaptı.

Erdoğanın NATO çıkışı manşetleri değiştirdi

İsveç'in NATO'ya üyeliğine henüz onay vermeyen Macaristan'ı hafta sonunda ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin pozisyonunu bir kez daha dile getirdi.

Haberin Devamı

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle iki asırlık tarafsızlığına son verip NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç, Ankara ve Budapeşte'nin nihai onayını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen tarihi NATO Zirvesi'nde İsveç'e yeşil ışık yakılacağını dünyaya ilan etti.

Ancak söz konusu zirveden bu yana İskandinav ülkesindeki provokasyonların ardı arkası kesilmedi. Kur'an-ı Kerim yakılması ve diğer provokasyonlar büyük tepki çekerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Budapeşte dönüşünde İsveç'e net mesajlar verdi.

İskandinav ülkesinin verdiği sözlere sadık kalması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, önümüzdeki dönemde parlamentoya sevk edilecek onay protokolü için bir süre vermedi:

Haberin Devamı

"Bu konu Parlamentomuzda, komisyonlarda ne kadar görüşülür, buralardan ne kadar zamanda geçer onu bilemeyiz. İsveç'in her şeyden önce Stockholm caddelerine sahip çıkması lazım. Eğer Stockholm caddelerine sahip çıkmazsa, bizim kutsalımıza, kutsallarımıza bu saldırılar devam ederse kusura bakmasınlar…"

'DOĞRUDAN BAĞLANTI KURDU'

Erdoğan'ın NATO çıkışı hem İsveç hem de Yunan medyasında anında ses getirdi. Aftonbladet gazetesi 'İsveç sokakları kontrol etmeli' manşetini attı, Stockholm yönetiminin sözlerini yerine getirmesinin onay sürecini hızlandırabileceği yorumunu yaptı.

Aftonbladet'le aynı manşeti tercih eden Expressen, Erdoğan'ın sokaklardaki güvenlikle NATO'nun kapılarının açılması arasında doğrudan bir bağlantı kurduğunu yazdı.

Erdoğanın NATO çıkışı manşetleri değiştirdi

Svenska Dagbladet Erdoğan'ın sözlerini canlı blog sayfasında okurlarına aktardı, Malmö'den yayın yapan Sydsvenskan gazetesi ise Türkiye Cumhurbaşkanı ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın Temmuz'daki zirvede el sıkıştığını hatırlattı.

'YENİ ENGEL MESAJI'

Yunan Kathimerini gazetesi 'Erdoğan'dan İsveç'e 'eğer verilen sözler tutulmazsa' yeni engel mesajı' derken, Cumhurbaşkanı'nın Kur'an yakılmasına dolaylı ancak apaçık bir atıfta bulunduğu yorumunu yaptı. Gazeteye göre, Erdoğan aslında parlamentonun İskandinav ülkesinin ittifaka üyeliğini reddetme ihtimaline açık kapı bıraktı.

Erdoğanın NATO çıkışı manşetleri değiştirdi

Yunanistan'da yayın yapan Skai televizyonu ise, 'Erdoğan: İsveç'in NATO üyeliği parlamentoda oylanmadı-İlk önce kutsallarımızı koruyun' başlığını tercih etti. Türkiye muhabiri Manolis Kostidis'i yayına bağlayan Skai, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya dair söylediklerini izleyicilerine sundu.