Dünya Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı!

Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı!

21.08.2023 - 09:04 | Son Güncellenme:

AFP Budapeşte'ye hafta sonu gelen isimleri tek tek sayıp Doğu açılımına vurgu yaptı, AP konuk listesinde hiçbir Batılı liderin bulunmadığını yazdı. Bloomberg ise sonbaharı işaret etti.

Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'te hafta sonu açılışı yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası, aynı zamanda Türk dünyası liderlerinin bir araya geldiği bir zirveye dönüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından karşılandığı zirve, uluslararası medyanın gündemine ilk sıralardan giriş yaptı. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Türkiye lideri Erdoğan NATO ve enerji görüşmeleri için Macaristan'da' başlığıyla servis ettiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ev sahibi Viktor Orban'ın enerji güvenliği ve İsveç'in NATO üyeliğini ele aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Her iki ülkenin gündeminde de aynı konuların olduğunu kaydeden AFP, Budapeşte yönetiminin de tıpkı Ankara gibi henüz İsveç'in NATO'ya katılımı için nihai onayı vermediğini hatırlattı. İki ülke parlamentosunun da halihazırda tatilde olduğunu belirten haber ajansı, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun sosyal medya hesabından paylaştığı mesaja yer verdi. Bakan Szijjarto, "Sonbahar oturumunda meseleye geri dönebiliriz. İletişimde kalmak için anlaşmaya vardık" dedi.

Macaristan'ın Karadeniz üstünden Türk Akım boru hattıyla taşınan Rus gazının çoğunu halihazırda aldığını da ekleyen AFP, tarafların aralarındaki enerji işbirliğini güçlendirmeyi masaya yatırdığını yazdı.

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan Budapeşte'yi Aralık ayında ziyaret edecekti. Pazar günü gerçekleşen ziyaret, Dünya Atletizm Şampiyonası için Ankara'ya ulaşan davet nedeniyle hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Budapeşte'de Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El San, Sırbistan lideri Aleksandar Vucic, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Türkmenistan lideri Serdar Berdimuhamedov da Macaristan'daki törene katılan isimler arasında yer aldı.

AFP'ye göre, Aralık ayındaki resmi ziyarette Ankara ve Budapeşte 'stratejik ortaklığı' derinleştireceklerini ilan edecek.

Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı

Azerbaycan ise, Macaristan'da 50 milyon metreküplük bir gaz depolama projesi için Budapeşte yönetimiyle anlaşmaya vardı.

Macaristan'ın son yıllarda Doğu'ya doğru açıldığı yorumunu yapan AFP, özellikle Orta Asya ve Çin'i örnek gösterdi.

LİSTEDE HİÇBİR AVRUPALI LİDER YOK

Budapeşte'den birçok fotoğraf geçen Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ağırlanan liderleri sıralayıp Macaristan'ın Doğu nüfuz alanına doğru yaklaşmaya devam ettiğini yazdı. AP, konuk listesinde Macaristan'ın Avrupa Birliği ya da NATO'daki Batılı müttefiklerinden hiçbir ülke liderinin yer almadığının altını çizdi.

Haber ajansı ayrıca, Macaristan'ın komşularının aksine Ukrayna işgalinden sonra Rusya ile yakın bağlarını koruduğunu hatırlattı ve mevcut tabloyu 'emsalsiz' olarak tanımladı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN GÖZÜ İKİ BAŞKENTTE

Amerikan Bloomberg haber ajansı ise 'Macaristan ve Türkiye, İsveç'in NATO'ya girişi için bu sonbaharda görüş alışverişinde bulunacak' başlığını tercih etti. Ankara ve Budapeşte'nin İsveç'in adaylığını bekleten iki ülke olduğunu hatırlatan Bloomberg, hafta sonu yapılan enerji anlaşmasını detaylandırdı. Buna göre, Macaristan Türkiye'den doğalgaz almayı kabul etti.

THE TELEGRAPH: PUTİN'İN TEMSİLCİSİ BUDAPEŞTE'DE TAHIL ANLAŞMASINI GÖRÜŞTÜ

İngiliz The Telegraph gazetesi ise, Macaristan'daki liderler buluşmasını tahıl anlaşması üzerinden gördü, 'Üst düzey Rus yetkili Ukrayna'yı dışarıda bırakacak Karadeniz tahıl anlaşmasını görüşüyor' başlığını attı. Habere göre, Rusya'nın Tataristan bölge yöneticisi Rüstem Minnikhanov hafta sonu Budapeşte'deydi, Afrika'ya tahıl ihracatını çabuklaştıracak bir anlaşma için Türkiye ve Katar ile görüşmeler yaptı. Söz konusu habere dair hiçbir resmi açıklama yok, Minnikhanov Viktor Orban'ın davetiyle Budapeşte'ye geldiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı

YEREL MEDYA 'TÜRK-MACAR ZİRVESİ' DEDİ

Macaristan yerel medyasında Erdoğan'ın Budapeşte ziyaretine geniş yer ayrıldığı göze çarpıyor. 'Erdoğan Budapeşte'ye vardı' diyen Magyar Hirlap gazetesi, 18 Aralık'ta ayrıca resmi ziyaretin gerçekleşeceğini okurlarına aktardı. Ankara ve Budapeşte arasındaki enerji anlaşmasının detaylarını paylaşan gazete, Türk ve Macar heyetlerin Carmelite Manastırı'ndaki toplantısından bir fotoğrafa da yer verdi.

Haberin Devamı

Nepszava gazetesi ilk sayfasından 'Erdoğan ve Orban İsveç'in NATO'ya katılımını da görüştü' derken, henüz somut bir uzlaşıya varılmadığını kaydedip resmi açıklamaların da bunu gösterdiği yorumunu yaptı.

Magyar Nemzet 'Viktor Orban Türkiye Cumhurbaşkanını ağırladı' başlığını seçti, Blikk gazetesi Budapeşte'de bir Türk-Macar zirvesi gerçekleştiğini başlığa taşıdı.