Dünya İdama etek boyu engeli! Genç kadın çareyi böyle buldu

İdama etek boyu engeli! Genç kadın çareyi böyle buldu

31.07.2022 - 06:56 | Son Güncellenme:

ABD'de bir idam mahkumunun idamına sayılı saatler kala infaz izleme odasında ilginç anlar yaşandı. İnfazı izleyip haber yapmak üzere orada bulunan gazetecinin giydiği etek büyük bir kriz yarattı.

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Joe Nathan James, 1994 yılında ABD'nin Alabama eyaletinde yer alan Birmingham'da yaşayan eski sevgilisi Faith Hall'u kıskançlık sebebiyle hunharca öldürmekten ölüm cezasına çarptırıldı. İdamına saatler kala kendi el yazısıyla kendini savunan idam mahkumu, Kur'an ve İncil'den örnekler göstererek karara itiraz etti. Din özgürlüğünün ihlal edildiğini çünkü kutsal kitaplar olan Kur'an-ı Kerim ve İncil'in onun durumundaki birinin bağışlanmasını her şeyin üstünde tuttuğunu söyledi. Ancak çabaları nafileydi, infazına 30 dakika önce itirazı reddedilen James geçtiğimiz perşembe günü iğneyle infaz edildi.

Haberin Devamı

TERK ETMESİ SÖYLENDİ

Birçok gazeteci de infazı izlemek için oraya gitmişti ancak idam öncesi yaşanan bir olay herkesi şaşkına çevirdi. Joe Nathan James'in infazını izleyen Alabamalı gazeteci Ivana Hrynkiw'e, eteğinin çok kısa olduğu gerekçesiyle bir hapishane memuru tarafından izleme odasını terk etmesi söylendi.

İdama etek boyu engeli Genç kadın çareyi böyle buldu

Ancak infazı izlemek isteyen Hrynkiw, orada bulunan bir başka gazeteciden bir balıkçı tulumu ödünç almak zorunda kaldı ve ayak parmaklarını açıkta bırakan sandaletler de kabul edilemez olduğu için bir çift tenis ayakkabısı giydi. Ivana Hrynkiw konuyla ilgili, "Bu eteği önceki infazlarda da giydim ve kimse bana bir şey demedi. Profesyonel etkinliklerde ve daha resmi toplantılarda da giydim ve fazlasıyla uygun olduğuna inanıyorum. Uzun boylu ve uzun bacaklı bir insanım" dedi.

Haberin Devamı

Hrynkiw, yönetmeliğe uymak için eteğini mümkün olduğunca indirmeye çalıştığını ancak bunun işe yaramadığını ve sonunda da başkasının kıyafetlerini giymek zorunda kaldığını da ekledi. 

İdama etek boyu engeli Genç kadın çareyi böyle buldu

 

PES ETMEDİ

Hrynkiw, "Hiç tanımadığım bir adama ait bir kıyafet ve spor ayakkabı giymeme rağmen işimi yapmaya devam ettim. Bu rahatsız edici bir durumdu, vücudumun ve kıyafetlerimin hiç tanımadığım insanların önünde sorgulanmasından utandım" ifadelerini kullandı. Ancak akıllarda kalan tek soru gazeteci Hrynkiw'in kıyafetlerinin neden uygunsuz bulunduğu. Bu konuda görüş bildiren cezaevi yetkilileri, cezaevi ziyaretleri için belirlenen bir kıyafet yönetmeliği olduğunu söyleyerek şunları dedi: 

"Kadınların giydiği elbise, etek ve pantolon dizin altına kadar uzanmalı. Terlik, sandalet ve plaj ayakkabılarıyla girmek de yasak."

Gazeteci Hrynkiw daha önce benzer kıyafetlerle infazlara katılmış olsa da, bir hapishane sözcüsü gerekenin daha önce yapılmadığını ve yeni müdür Terry Raybon'un ise yönetmeliği uygulamak istediğini söyledi.