Dünya 152 milyon TL'lik firarın sonu! Bankayı sahibiyle beraber soydu

152 milyon TL'lik firarın sonu! Bankayı sahibiyle beraber soydu

31.07.2022 - 06:56 | Son Güncellenme:

Bankada sıradan bir gündü. Çalışanlar her akşam olduğu gibi bir an önce evlerine gidebilmek için sayımı bitirmeye çalışıyorlardı. Ancak ortada bir tuhaflık vardı, kasadaki 8,3 milyon euro (yaklaşık 152 milyon TL) sanki buhar olup uçmuştu! Hiçbir şekilde farkına varılmayan bu soygunu kimin, ne şekilde gerçekleştirdiğini öğrenenler ise olayın şokunu uzun süre atlatamadı.

152 milyon TLlik firarın sonu Bankayı sahibiyle beraber soydu

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya’nın Batı Sibirya bölgesindeki bir bankada yönetici pozisyonunda çalışan Inessa Brandenburg, gelecek vaat eden bir çalışan olarak gösteriliyordu. Brandenburg, bankanın daha çok müşteri çekebilmesi için yönetim kuruluna sık sık yeni tavsiyelerde bulunarak kısa zaman içerisinde yönetim kurulunun da dikkatini çekti. Faiz oranları üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayarak müşteri sayısını ve banka sermayesini artırdı. Bu sırada tüm bu çabaları takdirle karşılanan ve iş arkadaşlarının gözünde bir 'işkolik' olan Brandenburg’un gerçek niyetinin ne olduğunu ise bir avuç kişiden başka kimse bilmiyordu.

Takvimler 26 Ocak 2018 gününü gösterdiğinde, her şey her zamanki akışında devam ediyordu. Banka çalışanları tıpkı diğer günlerde olduğu gibi artık rutin hale gelen günlük işlerini yapıyor, mesai saatini doldurmaya çalışıyordu. Gün sona erdiğinde standart prosedür gereği bankada sayım yapılmaya başlandı ve görevli memurlar bu işlem sırasında şoke oldu. Bankanın kasasında bulunan 561 milyon ruble (yaklaşık 8,3 milyon euro) buhar olup uçmuş ve yerine ofis malzemeleri konulmuştu. Olayın şokunu atlatan memurlar, hızlıca polise haber verdi. Polisin yaptığı incelemeler sonucunda ortaya çıkanlar ise duyanları şaşkına çevirdi ve 4 yıl sürecek bir kaçış hikayesinin başlangıcı oldu.

Haberin Devamı

HERKESİN GÖZÜNÜN ÖNÜNDE SOYDULAR

Kamera kayıtlarını inceleyen polis, kasa boşaltılmadan önce içeri giren son kişilerin Inessa Brandenburg ve onun yakın arkadaşı Sergey Kuznetsov olduğunu tespit etti. İkilinin kasadaki parayı 9 spor çatasıyla herkesin gözü önünde şubeden çıkardığı belirlendi.

152 milyon TLlik firarın sonu Bankayı sahibiyle beraber soydu

İddiaya göre bankanın yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevine atanmış olan Brandenburg, yönetici pozisyonunda olduğu için kimsenin dikkatini çekmeden kasayı boşalttı. Soruşturmayı derinleştiren dedektifler, soygunun esas beyninin, bankanın ortak sahibi ve yönetim kurulu başkanı olan Grigory Romanyuta olduğunu tespit etti.

Olayın çözüme kavuşturulmasının ardından soyguna karıştığı tespit edilen 3 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ama polis, olayı tam anlamıyla çözüp suçluları tespit ettiğinde Inessa Brandenburg, Sergey Kuznetsov ve Grigory Romanyuta adeta buhar olup uçmuştu. Yapılan inceleme sonucunda Inessa Brandenburg'ün kiraladığı özel bir jetle önce Moskova’ya, ardından ise Almanya’ya kaçtığı tespit edildi. Grigory Romanyuta’nın da yurt dışına kaçtığını saptayan yetkililer, uzun uğraşlar sonucunda sadece Sergey Kuznetsov’u yakalayabildi. Yurt dışına kaçan diğer iki kişi için ise Interpol ile iletişime geçildi.

Haberin Devamı

RUSYA'YA İADE EDİLDİ

Rus polisinin Interpol ile iletişime geçmesinin ardından başlatılan aramalar tam 4 yıl sürdü. Rusya’dan ayrıldıktan sonra Almanya’ya giden Inessa Brandenburg’un buradan da İspanya’ya geçtiği ve 2018’den bu yana İspanya’da gözlerden uzak bir bölgede herkesten saklanarak yaşadığı tespit edildi. İspanyol polisinin Eylül 2021’de gerçekleştirdiği operasyon sonucunda gözaltına alınan Inessa Brandenburg, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya iade edildi. Rusya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Irina Volk, "Rusya vatandaşı Inessa Brandenburg, Rusya ve İnterpol polisi gözetiminde İspanya’da yakalandı, havalimanında Rus kolluk kuvvetlerine teslim edildi" dedi.

152 milyon TLlik firarın sonu Bankayı sahibiyle beraber soydu

Çalıştığı bankanın kasasından yaklaşık 8,3 milyon euro çalmakla suçlanan Inessa Brandenburg, şimdi Moskova’da mahkemeye çıkacağı günü bekliyor. Soyguna karışan ve yurt dışına kaçan bir başka isim Grigory Romanyuta ise henüz bulunabilmiş değil. Romanyuta’nın da en son İspanya’nın Barcelona şehrinde görüldüğü, burada bir süre geçirdikten sonra konum değiştirdiği ve kayıplara karıştığı biliniyor. Romanyuta’nın yakalanmasına yönelik başlatılan arama çalışmaları sürüyor.