Dünya Feci şekilde patlamış

Feci şekilde patlamış

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atlantik’in derinliklerindeki Titanik batığına inen kayıp denizaltının enkazı 5. günde bulundu. Aracın son sinyalin alındığı dalıştan 1 saat 45 dakika sonra basınç kaybı nedeniyle patladığı ve 5 kişinin öldüğü belirtildi.

Feci şekilde patlamış

Pelin Aykın - ABD’li OceanGate şirketinin 6.5 metrelik turistik “Titan” adlı denizaltısının, 5 yolcusuyla 1912’de Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde batan Titanik gemisinin enkazına yaptığı gezi faciayla sonlandı. Geçen pazar günü dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kaybolan geminin dün enkazına ulaşıldı. Denizaltıdaki OceanGate kurucusu ve CEO’su Stockton Rush, İngiliz milyarder Hamish Harding (58), Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet (77) ve Pakistanlı iş insanı Şehzade Davut (48) ile oğlu Süleyman’ın (19) hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Sahil Güvenlik Tuğamirali John Mauger, insansız bir derin deniz robotunun dün sabah Titan’ın enkazını, Titanik enkazının pruvasından yaklaşık 488 metre uzaklıkta, yüzeyin 4 km altında keşfettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘5 parçaya ayrıldı’

Mauger, “Enkaz, su aracının katastrofik bir şekilde patlamasıyla tutarlı. Bu yüzden çalışmaya ve aşağıdaki bölgeyi aramaya devam edeceğiz” derken, kazanın, Titan denizaltısının dalışa geçmesinden 1 saat 45 dakika sonra, araçla iletişimin koptuğu anda gerçekleştiğini ifade etti. Denizaltı uzmanı Paul Hankin de enkazın 5 parçaya ayrıldığını, bunun “olayın ne kadar feci olduğunun ilk göstergesi” olduğunu söyledi. Yapılan ilk değerlendirmelerde, denizaltıda basınç kaybı sonucu içe doğru patlama meydana geldiği belirtildi. OceanGate Expeditions şirketinden yapılan açıklamada da “CEO’muz Stockton Rush, Şehzade Davut ve oğlu Süleyman, Hamish Harding ve Paul-Henri Nargeolet’in ne yazık ki öldüğüne inanıyoruz. Bu insanlar farklı bir macera ruhunu ve dünya okyanuslarını korumak için derin bir tutkuyu paylaşan gerçek kaşiflerdi. Bu trajik süreçte kalplerimiz bu 5 canla ve ailelerinin her bir ferdiyle birlikte” denildi. 

Haberin Devamı

Feci şekilde patlamış

Kuralları çiğnedi

Denizaltıda ölen 5 kişiden biri, Titan’ın sahibi OceanGate şirketinin kurucusu Stockton Rush. Yeni ortaya çıkan bir videoya göre, Rush daha önce Titan’da seyahat ederek Titanik enkazına giden Meksikalı aktör Alan Estrada’ya bu aracı inşa etmek için kuralları çiğnemek zorunda kaldığını söyledi. Videoda Estrada’ya Titan’ı tanıtan Rush, denizaltının akrilik penceresinin derine inerken su basıncıyla sıkışarak çatlama sesleri çıkarmasının olası bir arızaya karşı “uyarı” niteliğinde olduğunu da belirtti.

Feci şekilde patlamış

Seyahati iptal etti, hayatı kurtuldu

Denizaltıda ölen milyarder Hamish Harding’in arkadaşı olan dijital pazarlama kralı Chris Brown, İngiliz milyarder Richard Branson’ın adası Necker’da Harding ile tatil yaparken söz konusu yolculuk için bilet aldıklarını söyledi. Ancak depozito ödedikten sonra Titan’da kullanılan teknoloji ve malzemelerin kalitesinden endişe duyan Brown, bu geziye kaydolan ilk insanlardan biri olmasına rağmen seyahati iptal ettiğini açıkladı.