Dünya Fransız vekilden skandal ilan! Ateşe körükle gidiyor

Fransız vekilden skandal ilan! Ateşe körükle gidiyor

03.07.2023 - 11:06 | Son Güncellenme:

17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla ölmesinin ardından karışan Fransa'da skandal bir ilan ortaya çıktı. Söz konusu ilanı açan kişi ise ülkedeki sağ siyasetin önemli isimlerinden.

Fransa'da Cezayir asıllı Nahel M. bir polis kontrolü sırasında hayatını kaybetti. Yakın mesafeden göğsünden vurulan Nahel'in ölümü sonrası Fransa karıştı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Nahel'in daha önce 5 defa polis kontrolünde durmadığı açıklandı. Hayatını kaybettiği sıradaki araç ise Polonya plakası taşıyordu.

Haberin Devamı

ÖZEL KUVVETLER SOKAKTA

Neredeyse 1 haftadır devam eden olayda ise ülke yangın yerine döndü. Çok sayıda mağaza protestocular tarafından yağmalandı, sayısız araç ise sokak ortasında yakıldı. Cumhurbaşkanı Macron tarafından yapılan açıklamada eylemler için 45 bin polisin görevlendirildiği söylese de bu sayı yeterli olmadı.

Kısa bir süre sonra devreye GIGN ekipleri de girdi. GIGN, Fransa'nın en elit birliği olarak bilinen özel kuvvet görevlileri. Terörle mücadele dahil birçok olayda başarıları olan GIGN dünya çapında saygın bir birlik olarak görülüyor.

Fransız vekilden skandal ilan Ateşe körükle gidiyor

İSVİÇRE'YE SIÇRADI

Fransa’ya komşu İsviçre’de de yüzlerce gencin Lozan kent merkezindeki dükkanlara saldırarak tahribat gerçekleştirdiği, 6 gencin gözaltına alındığı bildirildi. İsviçre Polisi’nin dün yaptığı açıklamada, Fransa’daki olaylarla bağlantılı olduğu düşünülen eylemde, gençlerin Cumartesi gecesi bazı dükkanların vitrinlerine taş fırlattığını ve camlarını kırdığını kaydedildi. Polis, 6 kişinin yanı sıra bir de yetişkinin gözaltına alındığını ifade etti. 

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI VE EŞİNE SALDIRI

Eylemlerin şiddeti dün iyice arttı. Öyle ki protestocular yanan bir otomobili Paris’in L’Hay-les-Roses Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’un evine çarptı. Vincent saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Dün akşam dehşet ve rezillikte dönüm noktasına gelindi. Evime saldırıldı ve ailem suikast girişimine uğradı. Cumhuriyeti koruma ve ona hizmet etme kararlılığım her zamankinden daha büyük. Geri adım atmayacağım” dedi.

Bunun yanı sıra Vincen'in eşinin de kaval kemiği kırıldı. İkili olay yerinden kaçmaya çalışırken havai fişekli saldırıya da uğradı. Nahel'in büyükannesi ise protestoculara sukünet çağrısı yaparak 'Dükkanları, otobüsleri ve okulları yok etmelerini istemiyoruz. Nahel'i bahane ediyorlar. Ortalık sakinleşsin istiyoruz' dedi.

Fransız vekilden skandal ilan Ateşe körükle gidiyor

FRANSIZ SİYASETÇİDEN SKANDAL İLAN

Dün gece ise protestolar nispeten daha sakin geçti. Her gün yüzlerce gözaltının olduğu Fransa'da dün sadece 79 kişi gözaltına alındı.

İngiliz basınında çıkan haberlerde ise tutuklu yargılanan polis memuru için 700 bin euroluk bir bağış toplandığı yazıldı. Söz konusu bağış kampanyası ise aşırı sağcı Eric Zemmour'u destekleyen eski bir politikacı olan Jean Messiha tarafından başlatıldı. İlanda ise 'İşini iyi yapan bir polis memurunun ödediği yüksek bedel' ifadesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Fransız vekilden skandal ilan Ateşe körükle gidiyor

BBC SAHTE GÖRÜNTÜLERİ DERLEDİ

Öte yandan sosyal medyada ortaya çıkan birçok görüntünün de sahte olduğunu BBC doğruladı. En çok gündem olan 'Çatıdaki sniper' görüntüsünün geçen seneye ait olduğu, otoparktan düşen araçların ise film sahnesinden çalıntı olduğu belirlendi.

 Bir grup genç erkeğin bir polis aracını sürdüğü ve aracın penceresinden sarkan bir kişinin elinde silah tuttuğu bir fotoğraf, Twitter’da “Fransa, günün fotoğrafı” mesajıyla paylaşıldı. 2 Temmuz günü paylaşılan ve kısa süre içinde 1,7 milyon görüntülenmeye ulaşan bu paylaşımdaki fotoğraf, güncel isyanlara değil bir Fransız filmine ait.

Fransız vekilden skandal ilan Ateşe körükle gidiyor