Dünya ‘Gates çifti aslında çoktan ayrılmıştı’

‘Gates çifti aslında çoktan ayrılmıştı’

06.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Microsoft kurucusu Bill Gates’ten boşanma sürecindeki Melinda Gates, servetten payını alınca dünyanın en zengin ikinci kadını olacak. Kadın haklarına odaklanan, “Bill eşit olmayı öğrenmeliydi” diyen Melinda Gates ile eşinin dünyasının çoktan ayrıldığı belirtildi

‘Gates çifti aslında çoktan ayrılmıştı’

ABD’li milyarder ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates (65) ile üç çocuğunun annesi, 27 yıllık eşi Melinda Gates (56) boşanmaya hazırlanıyor. Bill Gates’in 130 milyar dolarlık servetini, boşanma nedeniyle eşiyle yarıya yarıya paylaşılacağı konuşuluyor. Zaten 70 milyar dolarlık kişisel serveti olan Melinda Gates’in bu paylaşımdan sonra dünyanın en zengin ikinci kadını olacağı belirtiliyor. Dünyanın en zengin kadını halen L’Oreal’in sahibi Françoise Bettencourt Meyers. Bill Gates’in servetini paylaştıktan sonra dünyanın en zenginleri listesinde 4’üncü sıradan 17’nci sıraya düşeceği bildiriliyor. Adlarını taşıyan hayır vakfında çalışmalarını sürdüreceklerini açıklayan Gates çiftinin farklı kafa yapıları ve ayrı projelerde yer almaları nedeniyle aslında uzun süre önce ayrıldıkları iddia edildi.

Haberin Devamı

‘Bill ile ben eşit ortağız’


Forbes dergisinin hayırseverlikte “en güçlü kadın” olarak tanımladığı Melinda Gates, 2015’te kadınlara, aileye ve sosyal gelişime odaklanan bir yatırım şirketi olan Pivotal Ventures’ı kurdu. 2019’da kadınların güçlenmesinin önemi üzerine “The Moment of Lift”adlı bir kitap yayımladı. Kitapta “Eşim Bill’in nasıl eşit olunacağını, benim de nasıl eşit olacağımı öğrenmem gerekiyordu. Bill ve ben eşit ortağız. Erkekler ve kadınlar eşit olmalıdır” diye yazmıştı. 2019’da Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tan 35 milyar dolarlık rekor tazminatla boşandıktan sonra hayır işlerine odaklanan MacKenzie Scott da kadın-erkek eşitliğini hedefleyen 30 milyon dolarlık bir projede Melinda Gates ile çalışmıştı. Teknolojiye ve tarıma odaklanan Bill Gates ise evliliğin avantajlarının yanı sıra dezavantajları da olduğunu söylüyordu.

Haberin Devamı

‘Eşini sinirlendirdi’

ABD’de hayırseverlik tarihçisi Benjamin Soskis şunları söyledi: “Bill Gates, 2008’den beri Gates Ventures adlı girişimcilik kuruluşuna sahip. Melinda Gates ise kadınlara odaklanan Pivotal Ventures’ı kurdu. Bir anlamda, çoktan ayrıldılar. Farklı yaklaşımlara sahip iki farklı birey olarak yol aldılar. Melinda Gates eşiyle birlikte kurduğu vakıflarında eğitimin finansmanı ve cinsiyet eşitliği konularında Bill Gates’ten farklı bir yoldaydı. Melinda vakıf faaliyetlerini Bill Gates’i sinirlendirerek yürüttü.”

Vakıfları da bölünebilir

Melinda ve Bill Gates, 2010 yılında servetlerinin büyük bir kısmını hayır işleri yaptıkları, adlarını taşıyan vakıflarına bağışlayacaklarını söylemişti. Ünlü çift geçen pazartesi boşanma kararını duyururken vakıfta birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtmişti. Ancak boşanmanın vakfı nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. İki tarafın da yardım işlerinde farklı kategorilere önem vermesinin vakfı ‘parçalayabileceğinden’
söz ediliyor.

Evliyken eski sevgilisiyle görüşmüş

Bill Gates’in boşanma haberiyle birlikte eski aşkı da gündeme geldi. ABD’li iş kadını Ann Winblad (70) ile Bill Gates 1980’lerde aşk yaşamış. Bu ilişki 1987’de biterken Bill Gates aynı yıl Melinda Gates ile evlenmiş. Ancak Gates, evliliği boyunca da Ann Winblad ile her yıl baş başa vakit geçirmiş. İkilinin ilişkisi zamanla arkadaşlığa dönüşürken Bill Gates, Melinda Gates ile evlenmeden önce Ann Winblad’dan onay almış. Melinda Gates de bu onay nedeniyle ilişkiye ses çıkarmamış.