Dünya Gizemli bir hastalık üç kişiyi öldürdü... 10 kişi karantinada!

Gizemli bir hastalık üç kişiyi öldürdü... 10 kişi karantinada!

14.07.2022 - 15:48 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinin ardından maymun çiçeği vakaları da dünya genelinde artarken korkutucu bir açıklama geldi.

Gizemli bir hastalık üç kişiyi öldürdü... 10 kişi karantinada

Doğu Afrika ülkesi tarafından dün yapılan açıklamada, gizemli bir hastalık yüzünden üç kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Tanzanya'nın güneydoğusundaki Lindi bölgesinde yaşamını yitirenler haricinde 10 vaka daha olduğu açıklandı. Kenya'nın hemen güneyinde bulunan Doğu Afrika ülkesindeki yetkililer, Ebola benzeri gizemli salgını 'garip' olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

TESTLERİ NEGATİF ÇIKTI

Hükümetin üst düzey sağlık yetkilisi Aifello Schalwe, hastaların Ebola, Marburg ve Kovid-19 testinin negatif çıktığını duyurdu. Hastalardan birinin tamamen iyileştiğini, diğerlerininse karantinaya alındığını kaydeden Schalwe, şöyle konuştu:

Hükümet, bu bilinmeyen hastalığı araştırmaya devam eden profesyonellerden kurulu bir ekip hazırladı.

Hastalığın semptomları arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve burun kanaması var. Tanzanya'da, kanamaya neden olduğu bilinen iki ölümcül virüs olan Ebola veya Marburg vakasını daha önce hiç kaydedilmedi.

CUMHURBAŞKANINDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ise iki gün önce yaptığı açıklamada "tuhaf" hastalığın, çevredeki bozulmanın sonucunda insanlarla yabani hayvanlar arasında "giderek büyüyen etkileşimden" kaynaklanmış olabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

DÜŞÜNÜLENDEN DAHA YAYGIN

İnsanlar arasında yayıldığı bilinen hem Marburg hem de Ebola, meyve yarasaları tarafından taşınabiliyor. Afrika'nın batı kıyısında yer alan Gana, geçen hafta enfekte hastaların yüzde 90'ını öldüren iki şüpheli Marburg virüsü vakası bildirdi. Hastaların birbirini tanımaması, hastalığın düşünülenden daha yaygın olduğunu düşündürdü.

Gizemli bir hastalık üç kişiyi öldürdü... 10 kişi karantinada

KORONAVİRÜS VAKALARI PATLADI

Kovid-19 pandemisinde yaklaşık iki buçuk yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyanın farklı noktalarında hem de Türkiye'de artışa geçti. Birçok ülkede bu yükseliş, Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantlarının yayılması sonucu gerçekleşiyor. Küresel çapta uzmanlar, pandemide altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğini belirtiyor ve koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor.

Küresel olarak bakıldığında Avrupa kıtasında birçok ülkede vakalar artıyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan bu ülkeler arasında yer alıyor. ABD, Brezilya, Meksika, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da vaka sayıları yükselişte.

İŞ YERLERİ KAPATILDI

Çin'in kumarhaneleriyle ünlü Macau kentinde, vaka sayısının artması sonucu bir haftalık karantina ilan edildi ve aciliyeti olmayan tüm işyerleri kapatıldı.

Haberin Devamı

Kovid-19, varyant adı verilen yeni genetik kodlarla insanların karşısına çıkıyor. Omicron bir varyant. BA.4 v BA.5 ise Omicron bağlantılı alt varyantlar. Bu varyantlar ilk olarak yılın başında Güney Afrika'da ortaya çıktı ve şimdi birçok ülkede yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk olarak Nisan ayında BA.4 ve BA.5'i izlemeye başladı.

Bazı ülkelerde bu varyantlar diğer Covid türlerine baskın gelmeye başlamış durumda. Örneğin Portekiz'de BA.5 varyantı baskın halde. İngiltere'de de BA.4 ve BA.5'in etkisi sürekli artıyor. Henüz, bu alt varyantların diğer varyantlara kıyasla ne kadar zararlı olduğuna dair yeterli bilimsel çalışma bulunmuyor.

YENİ SALGIN ENDİŞESİ

Geçtiğimiz aylarda, çocukları etkileyen gizemli hepatit vakalarında adenovirüsün F41 türünün baş şüpheli olduğu ortaya çıktı. Gizemli çocuk hastalığı nedeniyle 10 çocuğa karaciğer nakli yapıldı. sağlık yetkilileri, son günlerde çok sayıda küçük çocukta görülen gizemli hepatit vakalarının, toplum içinde yaygın olan virüs türlerinden adenovirüsten kaynaklanıyor olabileceğini açıkladı. Yetkililer, adenovirüsün F41 adlı türünün baş şüpheli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

VAKALARIN ÇOĞU 5 YAŞINDAN KÜÇÜK

Hastalığın görüldüğü çocukların büyük bölümü beş yaşından küçük. İshal, bulantı ve derinin sararması hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Britanya Sağlık Güvenliği Kurumu’ndan Dr. Meera Chand, diğer olası nedenleri de incelemeye devam ettiklerini söyledi. Uzmanlar, virüse yakalanan çocukların büyük kısmının ciddi hastalık geçirmediğini ancak çok küçük oranda hepatit olarak bilinen karaciğer iltihabının ortaya çıktığını belirtiyor.

PANDEMİDE YOK OLMUŞTU, DALGAYA DÖNÜŞTÜ

Pandemi önlemleri dolayısıyla küçük çocukların bu virüse daha geç yaşta yakalanması ve bu sebeple daha farklı belirtilerin ortaya çıkması da uzmanlar tarafından değerlendirilen başka bir neden. Liverpool Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Calum Semple “Adenorivüs Kovid-19 pandemisi sırasında getirilen önlemler nedeniyle neredeyse tamamen yok olmuştu ve şimdi bir dalgayla geri geldi” dedi. Kısa süre önce Kovid-19 geçirmiş olmanın adenovirüse yakalanan kişilerde iltihap riskini artırıp artırmadığı da inceleniyor.

Haberin Devamı

Gizemli hepatitle Kovid-19 aşıları arasında herhangi bir bağ kurulamadı. Britanya’da teyit edilen vakaların hiçbirinde çocuklar koronavirüse karşı aşılanmamıştı. Uzmanlar belirti gösteren çocukların 48 saat boyunca okula gönderilmemesi gerektiğini, el yıkama gibi hijyen önlemlerinin virüslerin yayılımını azalttığını vurguluyor.