Dünya Gizli karın yağı Alzheimer sinyali mi?

Gizli karın yağı Alzheimer sinyali mi?

23.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) yayımladığı araştırmaya göre, gizli karın yağı, semptomlar ortaya çıkmadan 15 yıl önce Alzheimer hastalığı riskinin sinyalini verebiliyor.

Gizli karın yağı Alzheimer sinyali mi

Siz göremeseniz bile göbeğin derinliklerinde gömülü olan yağlar, Alzheimer hastalığı riskini artırabilir. Çalışmada, karın bölgesindeki iç organları çevreleyen iç organ yağı, semptomların ortaya çıkmasından 15 yıl öncesine kadar, 50 yaşındaki insanlarda gelecekteki demansa işaret edebilecek beyin değişiklikleriyle ilişkilendirildi.

Haberin Devamı

BEYİNDE İLTİHAP

Araştırmacılar, daha fazla iç organ yağına sahip olanlarda, genellikle Alzheimer’ın en erken belirtilerini gösteren beyin bölgesi olan precuneus kortekste daha yüksek düzeyde amiloid bulunduğunu keşfetti. Ayrıca bu kişilerin beyinlerinde daha fazla iltihaplanma vardı. Erkeklerin bu korelasyonu gösterme olasılığı kadınlara göre daha fazlaydı. Araştırmacılara göre iç organlardaki yağ, Alzheimer hastalığına katkıda bulunan ana mekanizmalardan biri olan beyinde iltihaplanmaya da yol açabilir.