Dünya Görülen ilk kara deliğin geliştirilmiş yeni görüntüsü yayınlandı

Görülen ilk kara deliğin geliştirilmiş yeni görüntüsü yayınlandı

14.04.2023 - 08:20 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, şimdiye kadar görülen ilk kara deliğin önemli ölçüde geliştirilmiş bir versiyonunu yayınladı.

Görülen ilk kara deliğin geliştirilmiş yeni görüntüsü yayınlandı

2017'de Event Horizon Telescope (EHT), yakındaki bir galaksinin merkezindeki bir kara delik olan M87 hakkında veri topladı.

Haberin Devamı

Bu veriler, iki yıl sonra 'bulanık, turuncu' bir çörek gibi görünen kara deliğin görüntüsünü oluşturmak için kullanıldı.

Şimdi, bilim insanları bu görüntüyü geliştirmek ve ilk kez görülen kara deliğin tam çözünürlüklü bir resmini üretmek için yapay zekayı kullandı.

Görülen ilk kara deliğin geliştirilmiş yeni görüntüsü yayınlandı

Bilim insanları kara deliğin daha da iyi bir görüntüsünü vermenin yanı sıra, bunun gizemli, yoğun ve büyük kütleli nesneler hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini umuyorlar.

Institute for Advanced Study'den baş yazar Lia Medeiros yaptığı açıklamada, "Yeni makine öğrenimi tekniğimiz PRIMO ile mevcut dizinin maksimum çözünürlüğünü elde edebildik. Kara delikleri yakından inceleyemeyeceğimiz için, bir görüntünün ayrıntısı, onun davranışını anlama yeteneğimizde kritik bir rol oynuyor." dedi. Kaynak: Independent

Haberin Devamı

KARA DELİK NEDİR?

Kara delik, astronomide en basit anlatımıyla çok yoğun bir kütle nedeniyle çekim kuvveti o kadar güçlü olan bir bölgedir ki, bu bölgeye yakın hiçbir şey kaçamaz, hatta ışık bile kaçamaz. Dolayısıyla, kara deliklerin varlığı, uzayda oldukça ilginç ve gizemli bir fenomen olarak kabul edilir.

Bir yıldızın ömrünün sonunda, çekirdeği çok yoğun hale gelir ve patlama şeklinde bir süpernova ile yıldızın dış katmanları uzaya savrulur. Çekirdek ise, bir kara deliğe dönüşür. Bu kara delik, orijinal yıldızın kütlesine bağlı olarak, çekim kuvvetinin çok yoğun olduğu bir bölgedir ve bu nedenle de etrafındaki maddeyi çeker ve yutar.

Kara deliklerin etrafında, çok yoğun ve hızlı hareket eden madde diskleri oluşabilir. Bu diskler, kara deliğe yakın yıldızlar gibi şeyleri kendilerine çeker ve onların kara deliğe düşmeden önce parçalanmasına neden olurlar. Bu disklerin enerjisi, bazı galaksilerdeki en parlak ışık kaynakları olan "aktif galaktik çekirdekler" olarak görülebilir.