Dünya ‘Her iki toplum faydalanmalı’

‘Her iki toplum faydalanmalı’

05.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM Genel Sekreteri Guterres, Kıbrıs içindeki, etrafındaki ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarından her iki toplumun faydalanması gerektiğini vurgularken, Rum yönetiminin KKTC’ye aşı tedarikinde adil davranmadığını belirtti.

‘Her iki toplum faydalanmalı’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu “Kıbrıs İyi Niyet Misyonu Raporu'nda Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından her iki toplumun faydalanması gerektiğini vurguladı. Rum basını tarafında raporunda “eşit mesafede olmakla eleştirilen” Guterres, Kıbrıs’ın içinde ve etrafındaki doğal kaynaklardan her iki toplumun da yararlanması gerektiğini belirterek, enerji kaynaklarının tarafların Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması için güçlü bir teşvik olabileceğine dikkat çekiyor. Guterres ayrıca “Kıbrıs’ta, çevresinde ve daha geniş Doğu Akdeniz bölgesinde artan gerilimlerden endişe duyuyorum” ifadelerini kullanırken, tüm taraflara itidal ve gerilimi azaltma çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Çözüm olasılığı düştü

Genel Sekreter Guterres’in raporu 19 Temmuz 27 Eylül 2021 tarihleri arasında Kıbrıs’taki gelişmeleri ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la 27 Temmuz’da New York’ta gerçekleştirdiği görüşmenin içeriğini de kapsıyor. Geçtiğimiz yıl 27 Eylül’de Anastasiadis ve Tatar’la yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Guterres, her iki liderin ortak zemin arayışında bulunma girişimini üstlenecek bir danışman atanması önerisine destek verdiğini aktardı.

Guterres, önceki raporundan bu yana Kıbrıs’ta müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma olasılığının daha da düştüğünü vurguladı, Kıbrıs’ın her iki tarafındaki yönetimin olumsuz söyleminin devam ettiğini belirtti. Adadaki iki toplumun da çözüm konusunda herhangi bir ilerleme sağlanabileceği noktasında daha şüpheci haline geldiğini aktardı. Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kapalı Maraş’taki adımlarının güvensizliği derinleştirdiğini belirterek, bu konudaki endişelerini yineledi ve ve BM’nin Maraş konusundaki pozisyonunun “değişmez” olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

‘Aşılar adil dağıtılmadı’

Raporda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Avrupa Birliği’nden (AB) alınan aşıların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne adil dağıtılmadığına da dikkat çekti. Guterres, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Kıbrıs Rum Yönetimi makamlarının 1.956.023 doz aşı aldığını ancak sadece 234.038 dozun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne teslim edildiği belirtildi. Bununla birlikte, Kıbrıslı Türklerin AB Dijital Kovid Sertifikasına erişim konusunda önemli zorluklarla karşı karşıya kaldığının da altı çizildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu konusundaki çalışmaları ve önerilerini içeren İyi Niyet Misyon Raporu’nu BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine teslim ettiği belirtilirken, rapora ilişkin görüşmenin 17 Ocak’ta yapılması bekleniyor. Öte yandan Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos’un, Guterres’in raporlarında Ada’nın her iki yönetimine karşı eşit mesafede yaklaşmasını “talihsizlik” olarak yorumladığı bildirildi.