Dünya Hindistan, ABD'nin yakın müttefiki olur mu?

Hindistan, ABD'nin yakın müttefiki olur mu?

20.06.2023 - 09:21 | Son Güncellenme:

Hindistan başbakanı Narendra Modi, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere 21 Haziran'da ABD'ye geldi. İki ülke birkaç yıldır ilişkilerini güçlendiren adımlar atıyor.

Hindistan, ABDnin yakın müttefiki olur mu

Bir ABD Kongre komitesi, ABD'nin Hindistan'dan NATO'nun ortağı olmak üzere "NATO Plus" adlı gruba katılmasını istemesini önerdi. Ancak Hindistan, ABD ve Batı ile yakın müttefik olmak istemeyebilir.

Haberin Devamı

GEÇMİŞTE ABD-HİNDİSTAN İLİŞKİLERİ 

1947'deki bağımsızlığının ardından Hindistan, ABD'yi uzağında tuttu. Hindistan, ilk başbakanı Jawaharlal Nehru iktidarında, Sovyetler Birliği'ne karşı Soğuk Savaş'ta ABD'yi desteklemeyi reddetti. Nehru 1961'de Hindistan'ı, tarafsız, gelişmekte olan ülkelerden oluşan "Bağlantısızlar Hareketi"ne dahil etti.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Dr. Jamie Shea, "İngiliz egemenliğinden kurtulan Hindistan, ABD gibi başka bir Batılı güç tarafından dikte edilmek istemedi" diyor. Hindistan ABD'den silah satın aldı, ancak 1971'de Pakistan'la savaşa girdikten sonra ABD daha fazla silah tedarik etmeyi reddetti.

Hindistan bunun yerine Rusya'ya döndü. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, günümüzde Hindistan'ın zırhlı araçlarının yüzde 90'ı, savaş uçaklarının yüzde 69'u ve savaş gemileri ile denizaltılarının yüzde 44'ü Rus yapımı. Ancak Hindistan son yıllarda, ABD ile birkaç güvenlik anlaşması imzaladı ve daha fazla ABD yapımı silah satın aldı.

Haberin Devamı

HİNDİSTAN ÇİN İLİŞKİLERİ NE DURUMDA?

Hindistan'ın Çin'le ilişkileri sınır tartışmalarının etkisi altındaydı. Çin Hindistan'ın doğusundaki Arunaçel Pradeş'te toprak talep ediyor. Hindistan, Çin'le Kuzeybatı sınırındaki Aksay Çin bölgesinde toprak talep ediyor.

İki ülke 1962'de toprak talepleri üzerine savaştı, 1967, 2013, 2017 ve 2020'de sınır çarpışmaları oldu. Çin'le gelecekte olabilecek bir savaş, Hindistan'ın silahlı kuvvetlerini modern hale getirmesinin ve 2025'e kadar 25 milyar dolar değerine ulaşacağını söylediği milli savunma endüstrisini kurmasının sebebi.

HİNDİSTAN NATO'YA GİREBİLİR Mİ?

ABD Kongresi'nin bir komitesi, Haziran ayı başında Hindistan'ın NATO Plus'a katılmasını tavsiye etti. NATO Plus, ABD liderliğinde NATO ülkeleriyle Avustralya, Japonya, İsrail, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin dahil olduğu bir grup.

Temsilciler Meclisi'ndeki ABD ile Çin Komünist Partisi Arasındaki Stratejik Rekabete İlişkin Seçilmiş Komite, Hindistan'ın katılmasının Çin'in gücünün dengelenmesine yardımcı olacağını ve grup içinde istihbarat paylaşımını güçlendireceğini söyledi. Ancak bu yalnızca bir öneri. Komite'nin ABD dış politikası üzerinde bir gücü yok.

Haberin Devamı

Çin, NATO'yu Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla müttefik kabul etmeme ya da bunu denememe konusunda uyardı.
Çin Savunma Bakanı Shangfu Li, bunun tartışmaları artıracağını, bölgeyi bir çatışma girdabına sürükleyebileceğini söyledi.