Dünya İngiltere'nin yeni başbakanı belli oluyor! Boris Johnson'dan olay veda: Hasta la Vista bebeğim

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oluyor! Boris Johnson'dan olay veda: Hasta la Vista bebeğim

20.07.2022 - 18:15 | Son Güncellenme:

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin yeni liderini ve ülkenin yeni başbakanı belirlemek üzere yapılan son oylamada aday sayısı 2'ye düştü. Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlık görevinden istifasının ardından parlamentoda da yaptığı veda konuşmasında, Terminatör filminden bir replik kullanarak, "Görev büyük ölçüde tamamlandı. Hasta la Vista bebeğim" dedi.

İngilterenin yeni başbakanı belli oluyor Boris Johnsondan olay veda: Hasta la Vista bebeğim

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni liderini ve ülkenin başbakanı belirlemek için yapılan oylamada aday sayısı 2'ye düştü. Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Başkanı Graham Brady yaptığı açıklamada, yeni parti lideri ve başbakan seçimi için yapılan oylamada, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın 137, Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın ise 113 oy aldığını aktararak, Ticaret Bakanı Penny Mordaunt'ın 105 oy alarak seçim yarışından elendiğini ifade etti.
Sunak, ilk oylamadan bu yana her oylamada en yüksek oyu alarak birinci olurken, son oylamada Muhafazakar Parti'nin 160 binden fazla üyesi oy kullanacak.

Sunak oylamanın ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün çalışma arkadaşlarım bana güvendikleri için minnettarım. Mesajımızı tüm ülkeye ulaştırmak için gece gündüz çalışacağım" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İngilterenin yeni başbakanı belli oluyor Boris Johnsondan olay veda: Hasta la Vista bebeğim

Final oylamasında Sunak ile karşılaşacak olan Dışişleri Bakanı Truss yaptığı açıklamada, "Vergileri azaltacak, ekonomimizi büyütecek ve Birleşik Krallık'taki herkesin potansiyelini açığa çıkaracak, cesur ekonomik planımı Muhafazakar Parti'ye anlatmak için heyecan duyuyorum. Başbakan olursam ilk günden itibaren koşarak yola çıkacak, partiyi birleştirecek ve Muhafazakar değerler doğrultusunda ülkeyi yöneteceğim. Muhafazakar Parti'nin bir parçası olmaktan inanılmaz derecede gurur duyuyorum ve önümüzdeki birkaç haftayı tüm üyelerimize büyük ulusumuzu yönetmek için neden doğru kişi olduğumu kanıtlamak için heyecanlıyım" dedi.

Ticaret Bakanı Mordaunt ise, destekçilerine teşekkür ederek, "her adımında" kendisini destekleyen arkadaşlarına ve meslektaşlarına "borçlu" olduğunu ifade etti. Mordaunt, "Böylesine zorlu bir rol için kendini ortaya koyan herkese saygılarımı sunuyorum. Siyaset kolay değil. Bu bölücü ve zor olabilir. Şimdi hep birlikte partimizi birleştirmek ve bu işe odaklanmak için birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

İlk olarak geçtiğimiz hafta salı günü 8 adayın belirlenmesiyle başlayan seçimlerde, Ticaret Bakanı Mordaunt‘un dışında Milletler Topluluğu Bakanı Jeremy Hunt, Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, Galler ve İngiltere Başsavcısı Suella Braverman, Muhafazakar Parti milletvekili Tom Tugenhadt ve eski Topluluklar ve İskan Dairesi Eşitlik Bakanı Kemi Badenoch şu ana kadar elenen isimler oldu.

Yeni Muhafazakar Parti lideri ve başbakan 5 Eylül'e kadar belirlenecek. Yeni lider seçilene kadar istifa eden Başbakan Boris Johnson ise görevlerine devam edecek.

Haberin Devamı

JOHNSON'DAN TERMİNATÖR FİLMİNDEN REPLİKLE VEDA: HASTA LA VİSTA BABY

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlık görevinden istifasının ardından İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda veda konuşması yaptı. Johnson, milletvekillerine tavsiyede bulunarak, Ukrayna'yı desteklemeleri ve ülkenin ekonomisi için çalışmaları gerektiğini belirterek, "Amerikalılara yakın olun, Ukraynalıları destekleyin, her yerde özgürlük ve demokrasi için dik durun" dedi.
Johnson, "Burayı yaşamak ve yatırım yapmak için en iyi yer haline getirin, bunun için vergileri azaltın. Önünüzdeki yola odaklanın, ancak daima dikiz aynasını kontrol etmeyi unutmayın" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İngilterenin yeni başbakanı belli oluyor Boris Johnsondan olay veda: Hasta la Vista bebeğim

“Başka bir ülkeyi barbarlıktan kurtarmaya yardım ettim”

Başbakanlık yaptığı süreye değinen Johnson, "Son birkaç yıl hayatımın en büyük ayrıcalığı oldu. 40 yıl boyunca en büyük Muhafazakar çoğunluğu elde etmeye ve İngiltere siyasetinde büyük bir yeniden düzenlemeye yardım ettim. Demokrasimizi dönüştürdük ve ulusal bağımsızlığımızı geri getirdik. Bu ülkeyi bir salgından kurtarmaya yardım ettim. Başka bir ülkeyi barbarlıktan kurtarmaya yardım ettim. Açıkçası, devam etmek için bu yeterli” dedi.

“Hasta la Vista”

Johnson veda konuşmasının sonunda ise, 1991 yapımı Terminatör 2 filminde aktör Arnold Schwarzenegger'ın repliğinden alıntı yaparak, “Görev şimdilik büyük ölçüde tamamlandı. Avam Kamarası'nın tüm harika personeline, tüm arkadaşlarıma ve meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Hasta la Vista, bebeğim" dedi.

Haberin Devamı

TELEVİZYON TARTIŞMA PROGRAMI İPTAL EDİLDİ

Salı günü Sky News televizyonunda yayımlanacağı duyurulan adaylar arasındaki üçüncü tartışma programı ise Rishi Sunak ve Liz Truss'ın katılmayacaklarını söylemelerinin ardından iptal edilmişti.

Karar, ikilinin Pazar günü ITV televizyonunda yayımlanan programda birbirleriyle sert şekilde tartışması sonrası alınmıştı.

Truss, Sunak'ı vergileri artırarak büyümenin önüne kesmekle suçluyor. Sunak, kendisinin de diğer tüm adaylar gibi vergileri azaltmak istediğini ancak bunu sorumlu bir şekilde yapacağını söylüyor.

Adayların tümü, başbakan olmaları halinde erken seçime gitmeyeceklerini ve Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Başbakan Boris Johnson'a yeni kabinede görev vermeyeceklerini söyledi.

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamıştı.

7 Temmuz'da istifasını duyuran ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini belirten Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Johnson’ın istifa süreci

İngiltere hükümetinde 24 Temmuz 2019'dan bu yana Başbakanlık görevini sürdüren Johnson, lideri olduğu Muhafazakar Parti tarafından kendisine yöneltilen istifa baskılarının ardından 7 Temmuz'da istifa etmişti. Johnson, özellikle Partygate olarak adlandırılan bir soruşturmada, Covid-19 kısıtlamalarını ihlal ederek çeşitli partilere katıldığının ortaya çıkmasından dolayı eleştirilerin hedefi olmuştu.

Johnson istifası öncesi İngiltere hükümetinden toplamda 59 bakan ve milletvekilinin istifa ettiği siyasi krizde ilk istifa kararını eski Maliye Bakanı Rishi Sunak almıştı. 5 Temmuz’da eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ile aynı zamanlarda istifa ettiğini açıklayan Sunak, Johnson'a olan güvenini yitirdiği için istifa ettiğini söylemişti.

Muhafazakar Parti’nin yeni liderini ve ülkenin yeni başbakanı belirlemek üzere yapılan seçimler sonuçlanana kadar Johnson görevine devam edecek. Yeni liderin ise 5 Eylül'e kadar belirlenmesi planlanırken, başbakan olma yolunda en favori aday olarak Sunak öne çıkıyor.