Dünya İran’da Mahsa Amini protestoları devam ediyor! ilk idam cezası verildi

İran’da Mahsa Amini protestoları devam ediyor! ilk idam cezası verildi

13.11.2022 - 20:27 | Son Güncellenme:

İran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösterilerde ilk idam cezası kamu güvenliğini bozmak ve devlete savaş açmak suçlamaları ile tutuklanan 6 kişiden 1’ine verildi.

İran’da Mahsa Amini protestoları devam ediyor ilk idam cezası verildi

İran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösteriler nedeniyle ilk idam cezası verildi. İran Yargı Erki Kurumu, Amini protestolarına katılan göstericilerden birine başkent Tahran’da idam cezası verildiğini duyurdu. Tahran Devrim Mahkemesi tarafından İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei’nin talimatıyla 6 gösterici hakkında adil ve hızlı karar verildiğini belirtilerek, kamu güvenliğini bozmak ve devlete savaş açmak suçlamaları ile tutuklanan 6 kişiden 1’ine idam cezası, diğer 5 göstericiye ise 5 ila 10 yıl arası hapis cezası verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

İdam cezası alan göstericinin devlet binasını ateşe vermek ve kundaklamak suçlamasıyla tutuklandığı aktarılarak, “Kamu güvenliğini ve huzurunu bozmak, yeryüzünde fesat çıkartmak ve devlete savaş açmak ve ulusal güvenliğe karşı suç işlemek suçlarından şahsa idam cezası verildi” ifadeleri kullanıldı. Devrim Mahkemesi tarafından verilen cezaların temyize götürülebileceği açıklandı.

NE OLMUŞTU?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Haberin Devamı

1024 İDDİANAME HAZIRLANIŞTI

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde devam eden yargı sürecine ilişkin bilgi verdi. Setayeşi, Tahran eyaletinde şu ana kadar bin 24 gösterici hakkında iddianame hazırlandığını söyledi. Yargının isyancılar ile halkı birbirinden ayırdığını belirten Setayeşi, “Şu ana kadar bin 24 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İsyancılar hakkında yargılama süreci titizlikle ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Alınan kararların caydırıcı, ibretlik ve pişman edici olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"İntihar, uyuşturucu ve alkol nedeniyle hayatlarını kaybedenleri, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş gösterdiler"

Rejim karşıtı grupların gösterilerde sivilleri hedef alarak güvenlik güçlerine karşı “ölüm projesi” kurguladığını söyleyen Setayeşi, “İsyancılar çeteleri kullanarak şehirlerde kaos çıkartmaya çalıştılar. İntihar, uyuşturucu ve alkol nedeniyle hayatlarını kaybedenleri, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş gösterdiler” demişti.

Setayeşi, ülke genelinde güvenlik ve istikrarın sağlanacağını belirterek, halkın ve güvenlik birimlerinin yargıdan isyancılara karşı caydırıcı olmasını beklediğini ifade etmişti.

İran’ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısına değinen Setayeşi, “İranlıların yanında olduklarını iddia eden insan hakları örgütleri neden Şiraz’da gerçekleşen terör saldırısını kınamadılar? Bu konuya insan hakları savunucusu olduklarını iddia eden örgütler açık ve şeffaf cevap vermelidirler” şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

İRAN İNSAN HAKLARI KURUMU: PROTESTOLARDA EN AZ 253 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), ülke genelinde devam eden protestolardaki can kaybına ilişkin rapor yayınlamıştı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından gerekli adımların atılmasındaki gecikmenin daha fazla vatandaşın hayatını tehlikeye atacağı vurgusu yapılan raporda, protestolarda 34'ü çocuk ve 19'u kadın olmak üzere en az 253 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ülke genelinde toplam 21 eyaletten en çok can kaybının Sistan ve Belucistan eyaletinde kaydedildiği belirtilen raporda, Sistan ve Belucistan eyaletinde 93, Mazandaran’da 30, Tahran’da 25, Kürdistan’da 23, Gilan’da 19, Batı Azerbaycan’da 18, Kirmanşah’ta 13, Alborz’da 7, Razavi Horasan’da 4, İsfahan’da 3, Merkezi eyaletinde 2, Kazvin’de 2, Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti’nde 2, Zencan’da 2, Doğu Azerbaycan’da 2, Erdebil’de 2, İlam’da 2, Buşehr’de 1, Semnan’da 1, Huzistan’da 1 ve Hamedan’da 1 kişinin ayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

 “İslam Cumhuriyeti üzerindeki diplomatik baskı artırılmalı”

IHR Başkanı Mahmud Amiry-Moghaddam yaptığı açıklamada, “İslam Cumhuriyeti savunmasız insanlara ateş ederken BM ve uluslararası toplum tarafından pratik adımlar atmakta gecikmenin hiçbir mazereti olamaz. Protestocuların öldürülme riski çok ciddi ve BM böyle bir felaketi önlemekle yükümlüdür" ifadelerini kullanmıştı. Amiry-Moghaddam, “İslam Cumhuriyeti üzerindeki diplomatik baskı artırılmalı ve aynı zamanda halka karşı işlenen suçların faillerinin tespit edilip cevaplandırılması için Birleşmiş Milletler gözetiminde uluslararası bir soruşturma mekanizması oluşturulmalıdır” demişti.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI COLONNA: İRAN'DA TUTUKLU BULUNAN FRANSIZ VATANDAŞI SAYISI 7'YE ULAŞTI

Haberin Devamı

İran’da Mahsa Amini protestoları devam ediyor ilk idam cezası verildi

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İran'da tutuklu bulunan Fransız vatandaşlarına ilişkin yeni açıklama yapmış. Le Parisien gazetesine konuşan Colonna, “Bugün 2 Fransız vatandaşı daha İranlı yetkililer tarafından tutuklandı ve İran cezaevlerinde tutuklu bulunan toplam Fransız vatandaşı sayısı 7'ye ulaştı. İran'da diğer vatandaşlarımızın tutuklanmasından korkuyoruz" demişti.