Dünya İspanya: 'Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı' kabul edilmedi

İspanya: 'Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı' kabul edilmedi

31.01.2024 - 11:42 | Son Güncellenme:

İspanya parlamentosunda yapılan oylamada, 'Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı' 171 'evet'e karşı 179 'hayır' oyuyla reddedildi.

İspanya: Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı kabul edilmedi

İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez'in partisi Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) sunduğu Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı İspanya parlamentosunda oylandı. 350 sandalyenin bulunduğu parlamentoda tartışmalı af tasarısı, 171 'evet'e karşı 179 'hayır' oyuyla reddedildi. Katalonya için Birlikte (JxCat) partisi, terörle bağlantılı suçlar nedeniyle soruşturulan siyasetçilere yeterli koruma sağlamadığı gerekçesiyle yasa tasarısına 'hayır' oyu kullandı. JxCat Sözcüsü Miriam Nogueras, "Katalan bağımsızlık hareketinin siyasallaşmış İspanyol yargısının kaprislerine maruz kalmasına izin veremeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox’un da destek vermediği yasa tasarısı, bir ay içinde yeniden parlamentoya sunulmak üzere gözden geçirilmek üzere komisyona gönderilecek. Yasa tasarısı, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında 9 Kasım 2014’te yasa dışı olarak yapılan halk oylaması ve 1 Ekim 2017'deki referandum süreçlerinin ardından hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi ve STK temsilcisinin affedilmesini öngörüyor.