Dünya İsrail'in en büyük korkusu! Kara harekatı ertelendi mi?

İsrail'in en büyük korkusu! Kara harekatı ertelendi mi?

16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in, Gazze’ye yönelik beklenen büyük harekatında önceliğin Hamas’ın lider kadrolarının ortadan kaldırılması olduğu belirtiliyor. Operasyonun ertelendiği iddia edildi.

İsrailin en büyük korkusu Kara harekatı ertelendi mi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Bir süredir hazırlıkları devam eden ve İsrail’in kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne yönelik hafta sonu başlatmayı planladığı kara operasyonuyla ilgili bazı iddialar gündeme geldi. Nitekim operasyonun “olumsuz hava koşulları” yüzünden birkaç gün ertelendiği iddia edilirken, ilk etapta Hamas’ın üst düzey kadrolarının imhasını hedeflediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD’li “New York Times” gazetesinin haberine göre, planla ilgili gizli olmayan ayrıntıları açıklayan üç üst düzey İsrailli askeri yetkili, Gazze’yi işgal etmeye hazırlanan ordunun, kentte yönetimi elinde bulunduran Hamas’ı ortadan kaldırma emri aldığını kaydetti. Haberde, ordunun nihai hedefinin, geçen hafta İsrail’de 1400 kişinin ölümüne yol açan saldırılara liderlik eden Hamas’ın üst düzey siyasi ve askeri hiyerarşisini ortadan kaldırmak olduğu vurgulandı. Üç üst düzey askere göre bu, aynı zamanda İsrail’in, 2008’deki Gazze işgalinden bu yana kısa süreliğine de olsa bir toprak parçasını elinde tutmaya çalıştığı ilk operasyon olacak.

KARA HAREKATI ERTELENDİ İDDİASI

Bununla birlikte İsrailli askeri yetkililer, operasyonun ilk etapta hafta sonu için planlandığını, ancak pilotların ve insansız hava aracı operatörlerinin karadan girecek güçlere koruma sağlamasını zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle kısmen ertelendiğini öne sürdü. Nitekim bazı eski generaller de, bunun kolay bir operasyon olmadığını, kapsamlı hazırlık sürecinin de uzun zaman alabileceğini ifade etmişti. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise birlikleri ziyareti sırasında askerlere “Şimdi bizim sorumluluğumuz Gazze Şeridi’ne girmek, Hamas’ın hazırlık yaptığı, faaliyet gösterdiği, planladığı, fırlattığı yerleri ziyaret etmektir. Her yere, her komutana saldırın, altyapıyı hızla yok edin. Tek kelimeyle kazanın” diye seslendi. 

Haberin Devamı

İsrail’in planları bu yönde olsa da, Hamas’ın da buna karşılık “güçlü yönü” olarak belirtilen tünelleri kullanıp, bir zafer elde etmeyi planladığı öne sürülüyor.

İSRAİL'İN EN BÜYÜK KORKUSU

Nitekim Hamas’ın, on binlerce silahlı adamını Gazze kentinin yanı sıra Kuzey Gazze’nin çevresindeki yeraltı tünelleri ve sığınaklarına yerleştiği düşünülüyor. Hamas’ın, İsrail güçleri üzerinde ilerlerken tünellerden bazılarını havaya uçurarak, yol kenarına yerleştirilmiş bombaları patlatarak ve binalara bubi tuzakları kurarak savunma yapacağı düşünülüyor. Bu planların içinde İsrail güçlerini arkadan pusuya düşürme seçeneği de var.

Haberin Devamı

Bu tip bir operasyonun aylar sürebileceği, askerlerden rehin alınanlar olabileceği, Filistinli sivillerin ve rehinelerin canlı kalkan olarak kullanılabileceği de dile getirilen ihtimaller arasında. Bununla birlikte her ne kadar İran destekli Hizbullah, ikinci bir cephe açmayı düşünmediğini açıklasa da, Lübnan sınırından karşılık vererek Hamas’a destek olabileceği ihtimali de gözden kaçmıyor.

HAMAS KOMUTANLARI ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

İsrail ordusunun, hava saldırıları sonucu Hamas’ın silahlı kanadında görev yapan komutanlardan Bilal Kudra ile Ulusal Güvenlik Güney Bölgesi Başkanı Muataz Eid’i etkisiz hale getirdiği bildirildi. İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) istihbaratıyla Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında, Han Yunus’un güneyindeki Nukba elit birliğinin komutanı olan Kudra’nın öldürüldüğü öne sürüldü. Açıklamada, Kudra’nın Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı kapsamında Nirim ve Nir-Oz Yahudi yerleşim birimlerine düzenlenen saldırının sorumlusu olduğu iddia edildi. Muataz Eid’in de, Şin Bet ve Askeri İstihbarat Başkanlığı’nın çalışmaları sonrasında Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü bildirildi. İsrail ordusu, cumartesi günü yaptığı peş peşe açıklamalarla da, Hamas’ın üst düzey isimlerinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Haberin Devamı

İsrailin en büyük korkusu Kara harekatı ertelendi mi

GAZZE’YE SU VERİLDİ

İsrail’in Gazze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 670’i aştığı açıklanırken, ölenlerin toplu mezarlara defnedildiği bildirildi.Filistin kaynakları da, 47 ailenin İsrail saldırılarında tamamen yok olduğunu ve kayıtlarının silindiğini bildirdi. BM’nin merkezlerini boşaltmasının ardından Gazze’nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70’inin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığı belirtilirken, tek olumlu haber, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’dan geldi. Sullivan, İsrailli yetkililerin kendisine Gazze’nin güneyine yeniden su vermeye başlandığına dair bilgi verdiğini aktardı. İsrail, 7 Ekim’de Hamas’ın saldırıların ardından 8 Ekim’de Gazze’yi “tam ablukaya” almış, bölgeye su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikini durdurmuştu.