Dünya Japonya'da bağış skandalı: Dört bakan istifa etti

Japonya'da bağış skandalı: Dört bakan istifa etti

14.12.2023 - 15:30 | Son Güncellenme:

Japonya'da aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda iktidar partisi milletvekili, bağış toplama etkinliklerinden elde edilen geliri tam olarak bildirmemekle suçlanıyor.

Japonyada bağış skandalı: Dört bakan istifa etti

Japonya'da kabinede yer alan ve iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti (LDP) içindeki en güçlü fraksiyon olan gruba mensup dört bakan, bir bağış toplama skandalı nedeniyle istifa etti. Başbakan Fumio Kişida, istifa eden bakanların yerine yeni isimler atarken, hükümetinin siyasi bağış toplama skandalını ele alış biçimine yönelik eleştiriler sürüyor.

Haberin Devamı

Savcılar, daha önce bilet satış yoluyla toplanan siyasi bağışlardan 500 milyon yen (3,4 milyon dolar) tutarındaki paranın kayıp olması nedeniyle cezai soruşturma başlattı.  

Bu kapsamda şu ana kadar LDP'li onlarca milletvekili sorgulandı. Gelecek haftadan itibaren milletvekillerinin odalarında aramalar da yapılacak.  Soruşturma devam ettiği için henüz herhangi bir resmi açıklama yapılmış değil. Bu arada bakan yardımcısı pozisyonundaki kişilerin de ya görevden alınacağı veya istifa edeceği belirtiliyor. 

OYLARI GERİLEDİ

Soruşturma başlatılan grubun adı da "Abe-fraksiyonu". 2012-2020 yıllarını kapsayan göreviyle "Japonya'nın en uzun süreli başbakanı" unvanına sahip Şinzo Abe, 8 Temmuz 2022'de uğradığı suikastın ardından yaşamını yitirdi.  Şinzo Abe, ülkenin 'en sevilen başbakanı' olarak görülüyordu.  Abe'nin ölümünün ardındna parti liderliğine gelen Fumio Kişida'nın popülaritesi ise günden güne düşüyor.  Son gelişmelerin ardından, Başbakan Kişida'ya yönelik halk desteği yüzde 23'e geriledi.