Dünya ‘Kablosuz internetin annesi’ Hollywood yıldızı aktris ve bilim insanı!

‘Kablosuz internetin annesi’ Hollywood yıldızı aktris ve bilim insanı!

09.03.2024 - 17:00 | Son Güncellenme:

ABD Siber Komutanlığı 8 Mart Dünya Kadınlar günü sebebiyle paylaştığı mesajında ‘Wi-Fi'nin ve GPS ve diğer kablosuz iletişimlerin annesi’ olarak anılan Hedy Lamarr’ı andı. Hedy Lamarr aynı zamanda 1930'lu ve 40'lı yıllarda Hollywood'da çok sayıda sinema filminde rol almıştı.

‘Kablosuz internetin annesi’ Hollywood yıldızı aktris ve bilim insanı

ABD Siber Komutanlığı, Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yaptığı paylaşımda kablosuz internetin annesi olarak gösterilen ve aynı zamanda ünlü Hollywood yıldızı olan bilim insanı Hedy Lamarr’ı andı. Lamarr için paylaşılan mesajda,“ Dünya Kadınlar Günü onuruna ‘WiFi'nin Annesi’ Hedy Lamarr'ı anmak istiyoruz. Sadece oyunculuk kariyeriyle tanınmayan Lamarr, İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefik Kuvvetlere ‘frekans atlama’ya yönelik bir buluşun patentini aldı. Bu daha sonra günümüzün WiFi, GPS ve Bluetooth'unun temelini oluşturacaktı” denildi.

Haberin Devamı

Frekans atlama, telekomünikasyonda kullanılan bir şifreleme metodu olan frekans atlamalı geniş spektrum olarak bilinmektedir.

HEDY LAMARR KİMDİR?

Hedy Lamarr, WiFi, GPS ve Bluetooth iletişim sistemlerinin temelini oluşturacak teknolojiye öncülük eden Avusturyalı-Amerikalı bir aktris ve mucit olarak tarihte yer almaktadır. Samson ve Delilah, White Cargo gibi filmlerde oynayan Lamarr, çeşitli silahlar ve mühimmatları hakkında araştırmalar yapmıştı. İkinci Dünya Savaşı’nda torpidoları hedeflerine yönlendirmek amacıyla kullanılan yeni bir iletişim sistemi geliştirdi. 

Sistem, hem vericinin hem de alıcının birlikte yeni frekanslara atlamasıyla radyo dalgaları arasında frekans atlamanın kullanılmasını içeriyordu. Bu radyo dalgalarının ele geçirilmesini önledi ve böylece torpidonun amaçlanan hedefi bulmasına olanak tanıdı. Lamarr, buluşunun patentini alarak ‘Wi-Fi'nin ve GPS ve diğer kablosuz iletişimlerin annesi’ olarak tarihe ismini yazdırdı.